Bosch lanserar världens första batteri med tabless-teknik för sladdlösa elverktyg

Från sajten:
image

Det första 18V-batteriet med tabless-design hämtad från moderna elbilar har lanserats. Det är Bosch Professional som står bakom lanseringen.

Bosch Professional lanserar nu det första 18V-batteriet med tabless-design för sina trådlösa elverktyg. Det är samma teknik som användas i moderna elbilar och ska ge en betydligt ökad drifttid med upp till 71 procent vid krävande tillämpningar. Batteriet har samma storlek som dagens ProCORE 18V och full kompatibilitet med Professional 18V-systemet samt AmpShare-batterialliansen.

Nya ProCORE18V+ med en kapacitet på 8,0 Ah ökar drifttiden för Boschs högpresterande verktyg. Batteriets högre effektivitet har tillkommit tack vare designen på battericellerna, tabless. I konventionella litiumjonbatterier har varje enskild battericell ett smalt anslutningsband mellan anoden och katoden på båda sidor, den så kallade ”tabben”. Dessa skapar en flaskhals både vad gäller att leverera effekt och ger upphov till mer resistans, vilket genererar mer värme och lägre effektivitet.

Hos battericeller som använder en tabless-design kan elektriciteten flöda genom otaliga vägar över hela längden av katoden och anoden istället för att begränsas till en eller ett par flikar. Detta minskar den inre resistansen hos varje cell med cirka 50 procent, med betydligt lägre värmeutveckling som resultat. Med lägre värmeutveckling ökar energieffektiviteten hos batteriet, vilket gör att Bosch kan leverera upp till 71 procent längre drifttid med ProCORE18V+ jämfört med dagens ProCORE18V.

Med lägre värmeutveckling möjliggörs en längre drifttid vid samma batterikapacitet där mest vinning fås vid krävande tillämpningar och verktyg med hög effekt. Batteriet ProCORE18V+ 8.0 Ah är tillgänglig från våren 2024 och Bosch Professional kommer även framöver att utöka systemet med fler kapaciteter.

Källa: Pressmeddelande

3 gillningar