Bob minidiskmaskin - charmig men svår att älska

Från sajten:
image

En charmig liten diskmaskin som du kan ta med vart du vill låter väl som en fantastisk idé – men ändå är det så svårt att rekommendera Bob.

Första intrycket som vi får av Bob när vi går in på franska Daan techs hemsida är att den är charmigt lockande. Precis som med en bil kan vi välja vilka färger vi vill ha på Bobs lucka och kropp. Skulle vi välja matt eller klarlack så tillkommer ett par hundralappar – precis som med bilköpet. Den i helsvart blev min personliga favorit.

Förutom den charmiga utsidan av Bob så är diskmaskinen tänkt att locka boende med begränsad yta som saknar diskmaskin. Det och att den är så enkelt förflyttningsbar. Det går att installera Bob som vilken annan diskmaskin som helst till avloppet i köket. Men det går även att bara ställa den på köksbänken och dra avloppsslangen till diskhon eller en hink och fylla på vatten med en tillbringare och köra igång Bob. Just det sistnämnda gör Bob idealisk för alla som vill kunna ta med Bob när det ska campas eller varför inte till kontoret eller sommarstugan.

Så hur stor är Bob?

Utsidan är 49x49x34 centimeter och Bob väger strax under 11 kilo. På framsidan har vi en 2,4 tums LCD-skärm och tre knappar för att manövrera i gränssnittet. Dessutom finns ett litet fönster på framsidan av dörren till Bob där vi kan se disken göras rent. Men låt oss gå tillbaka till storleken på Bob för som ni förstår av yttermåtten så blir det inte särskilt mycket kvar för innermått när det dessutom sitter en 3,9 liters vattentank i Bob.

De största tallrikarna som finns i mitt hem är för stora för Bob men det går att klämma in några mindre tallrikar, assietter, glas, muggar och bestick i Bob. Men vi snackar ungkarlslya i storlek av disk då. Har den här ungkarlen en bjudning med flera personer så är det flera laddningar under samma dag som kommer att krävas.

Diskningen

Det går som sagt att använda Bob på flera sätt och när det kommer till diskningen så har vi även flera alternativ till diskmedel. Antingen använder vi tabletter eller diskmedel som du hittar i vilken livsmedelsbutik som helst – eller Daan techs smidiga kassettsystem. Det här alltså en kassett som innehåller diskmaskinsalt och diskmedel för 30 diskningar. Det känns nästan som att poppa i ett spel på ett gammalt Super Nintendo. Bob har fem olika diskprogram som tar allt från 15 minuter till 180 minuter beroende på vilket program du vill köra.

Bob är imponerande tyst under körning med en ljudnivå på upp till 43 decibel. Det går definitivt att lita på Bob lika mycket som andra diskmaskiner när det kommer till rengöringen. Det är sällan som jag ser behovet av att köra korta program för diskmaskiner och med de mellanlånga program Bob körde så kom disken alltid ut ren.

Övriga funktioner

Några av de tekniska funktioner som Bob har är välkommet men även komiska och något onödiga. Bob har en inbyggd lampa som går att ställa in i olika färger som lyser upp din disk. När ett diskprogram körts klart så öppnas även dörren automatiskt och låter disken torka. Det finns även en smidig touch-sensor placerad på toppen för att automatiskt öppna luckan när du för handen där. Den kanske mest udda funktionen är den serie av melodier som du kan ställa in Bob att spela varje gång disken körts rent. Här finns allt från franska nationalsången till andra märkliga melodier som spelas i ett starkt pipigt ljud som nog väljs att vara avstängt av de flesta. Det går även att koppla upp Bob till ditt hemmanätverk för framtida uppdateringar.

Svår att rekommendera

Trots allt positivt som skrivits fram till den här punkten så är det svårt att rekommendera Bob. Vi kan börja med priset som är 4 599 kronor om du inte väljer att ta de dyraste färgerna. För den summan finns det många bänkdiskmaskiner att välja mellan som dessutom kan ta hand om en större mängd disk. Visst det finns ju inte samma möjligheter att flytta på diskmaskinen då men då är frågan hur ofta du har tänkt att flytta runt Bob? Det går även att köpa till en koppling direkt till vattenkranen – men den kostar 1 200 kronor extra. En liknande lösning köpte jag för ett par hundralappar till en vanlig bänkdiskmaskin i min första hyresrätt som saknade diskmaskinskoppling.

Sedan har vi det där med att använda Bob vart som helst. Du måste fylla på med 3,9 liter vatten i tanken med hjälp av en tillbringare – den som medföljer rymmer 1,3 liter. Det blir tre vändor fram och tillbaka till närmaste vattenkälla – plus att du måste ha en hink eller något redo för smutsvattnet. Tiden som det går åt till att förbereda och starta en disk hade gått snabbare med att handdiska. Det finns så klart miljöaspekter med vattenförbrukning jämfört med handdiskning som gör Bob till ett bättre alternativ. Men människor är kända för att leta efter det snabbaste alternativet och på vissa punkter förlorar Bob.

Recension: Daan tech Bob minidiskmaskin

Fördelar

  • Enkel installation
  • Små finurliga extrafunktioner
  • Miljövänligare än handdiskning

Nackdelar

  • Dyrare än en större bänkdiskmaskin
  • Behovet av avlopp/hink till smutsvatten
  • Tidskrävande att fylla på vatten manuellt

Detaljer

Pris: 4 599 kronor

Bredd-höjd-djup: 34x49x49 cm

Vikt: 10,9 kg

Gränssnitt: 2,4 tums färgskärm , tre navigeringsknappar

Inbyggd vattentank: 3,9 liter

Ljudnivå: 43 decibel

Strömförsörjning: 220-240 V~ / 50 Hz.

Energiförbrukning per Eco-cykel: 0,43kWh

Vattenförbrukning per expresscykel: 2,9 liter

Övrigt: 5 tvättprogram, touch-sensor, inbyggd lampa, kassettsystem med diskmedel

Sammanfattning

Bob är en charmig, ultra-kompakt diskmaskin som riktar sig till alla med begränsad yta i köket. Men den riktar sig även till dem som har behovet att flytta med sig en diskmaskin till olika platser. Men glöm inte att Bob även har begränsad yta på insidan och tar inte tallrikar bredare än 29 centimeter och kan endast diska ett begränsat antal tallrikar, koppar, glas och bestick för varje körning. Glöm heller inte att du får en större bänkdiskmaskin för mindre pengar och att Bob behöver ett avlopp eller hink att tömma smutsvattnet i. Om du fortfarande vill ha Bob så bjuds det på tekniska funktioner som inbyggd lampa i flera färger, touch-lås, färgdisplay, internetuppkoppling och skräniga melodier.

Betyg: 3 / 5

Galleri

2 gillningar

Jag läste detta och var tvungen att skapa mig ett konto bara för att säga att jag verkligen tycker exakt motsatt mot vad du säger med denna artikel. Jag och min sambo bor i en hyresrätt utan möjlighet till diskmaskin, och där funkar Bob alldeles förträffligt! Jag har tidigare haft en annan "klassisk" bänkdiskmaskin från ett respektabel märke, som inte var hälften så bra som Bob. Med slangen ner i diskhon är det inga problem, och att fylla på med tre kannor vatten tar kanske 45 sekunder, därefter kör vi det kortaste programmet på 20 minuter med flytande maskindiskmedel och allt kommer ut rent. Sjukt imponerande om du lyckas handdiska på 45 sekunder, Vi snittar kanske 2 diskar om dagen, har haft den i drygt ett år och ÄLSKAR den! Värd varenda krona! Det enda negativa jag har att säga om den är att det inte ryms en normalstor skärbräda i den, men det kan vi leva med.

Haregötthaj!

5 gillningar

Thunborg bor vräkigt så han kör industridiskmaskiner så därför duger denna maskin inte ens till hans silverbestick. :joy::joy:

Jag förstår precis hur du har det och menar. När vi hade en liten hyresrätt en gång i tiden fanns det inte plats för en egen tvättmaskin. Då fick vi baxa in en lite toppmatad rackare i en redan dåligt tilltagen toalett och det var ju inte optimalt men det funkade. Man får ju anpassa sig efter omständigheterna.

I vilket fall så är du varmt välkommen och jag hoppas du hittar andra intressant inlägg att deltaga i.

1 gillning

Hej och välkommen!
Jag är glad att du är nöjd med Bob.
Det är mest priset i jämförelse med storleken jag känner att jag har svårt med.
När det går att få en bänkdiskmaskin för mindre pengar med så mycket större utrymme för disk.

Jag hade som sagt ett liknande problem i en hyresrätt utan möjlighet för riktig installation av diskmaskin.
Men Bob är definitivt snyggare med rätt färger måste jag säga.

Ha det gott och hoppas vi får se mer av dig i bubblan :heart: