BMW och Toyota planerar att bygga vätgasbilar tillsammans

Från sajten:
image

Både BMW och Toyota har presenterat flera eldrivna modeller vid det här laget. De båda biltillverkarna har dock även andra drivmedel i tankarna.

I en intervju med Nikkei meddelade BMW:s försäljningschef Pieter Nota att försäljningen av gemensamt utvecklade bränslecellsbilar kan starta redan under 2025. Utan att direkt säga vilken typ av bil det kan handla om så menade han att större SUV:ar är lämpliga fordon att driva med vätgas. BMW:s egenutvecklade bränslecellsbil iX5 väntas börja tillverkas redan i slutet av detta år. Toyota har också en vätgasbil på marknaden, Mirai, men det är en sedan av större modell.

Toyota Mirai

Toyota och BMW har tidigare haft samarbeten, exempelvis i utvecklingen av den nyaste modellen av Toyota Supra.

Antalet tankställen behöver öka ganska rejält för att vätgasbilar ska bli en vanligare syn på våra vägar. I dag finns det enbart stationer i fem orter i Sverige (Umeå, Sandviken, Arlanda, Mariestad och Göteborg). De största fördelarna med bränslecellsbilar är att elen till motorerna genereras av vätgasens reaktion med syre istället för att lagras i stora och tunga batterier, att det går mycket snabbare att tanka vätgas än att ladda batterier samt att de enbart släpper ut vattenånga.

Via: Engadget

Nackdelen är ju att det är enorm energiförlust i ledet El->vätgas->bränslecell->El
För personbilar tycker jag detta är helt meningslöst.

Men för tåg, lastbil, båtar och flyg kan det vara intressant.

3 gillningar

Håller med helt och hållet. Hål i huvet när det gäller personbilar. Dock finns det säkert bra användningsområden för vätgas t.ex i kombination med vindkraft för energilagring.

2 gillningar

Det finns intressanta user cases som involverar vindkraft och vätgas :slight_smile: Lagrar du kraften i vätgas har du helt plötsligt den så efterlängtade "Planerbara energin".

1 gillning

måste också fåtill trögheten(svängmassa) i näten men absolut vore det riktigt trevligt.

Finns en ö utanför england som har så mycket vindkraft att det gjort exakt detta.

Ja det måste svänga lika mycket som dansgolvet på Finlandsbåten en fredagsnatt!

.......... älskar dig :heart:

1 gillning