Bilpoolen Green Mobility lämnar Sverige

Från sajten:
image

Elbilsbilpoolen Greenmobility som har bilar i Malmö och Göteborg stänger ner sin svenska verksamhet den 31 januari.

I stället väljer man att fokusera på hemmamarknaden i Danmark, tre städer i Belgien och Amsterdam i Nederländerna.

Greenmobility är en bilpool av så kallat free-floating-format. Det betyder att bilarna inte har några fast parkeringsplatser utan parkeras och lämnas på olika ställen. Precis som Voi och andra tjänster för elsparkcyklar. Alternativet är så kallade stationsbaserade pooler där vi hämtar och lämnar bilen på samma ställe. Free-floating-pooler förväntas enbart användas en kortare tid och har höga minutavgifter.

Tidigare har flera företag försökt med liknande verksamhet. Mest kända är Car2go och Drive now. Dessa satsade stort runt om hela världen men båda misslyckades att överleva en längre tid. Framförallt har det varit de höga parkeringsavgifterna i städerna som gjort att ekonomin inte gått ihop. I Greenmobilitys fall har det säkert varit en utmaning med att ladda upp bilarna också då de enbart använt elbilar.

Kvar bland free-floating-poolarna finns nu Aimo Share i Stockholm. De försöker dock kombinera kort användning med möjlighet att använda bilarna upp till en månad.

Bland de stationsbaserade bilpoolerna finns Toyotas Kinto Share samt Volvo On Demand. De sistnämnda hette tidigare M och innan dess Sunfleet. Även Kinto Share har rötter i Sunfleet då flera av de som byggde upp Kinto Share kommer från Sunfleet.

Härligt! Då blir det lite mer lediga parkeringsplatser i grannskapet :smiley:

1 gillning

I Stockholm fanns Drive Now förut. Man kunde också lämna bilen var som helst så länge den var rättparkerad. Det enda konceptet som passade min användning. Men sådana koncept verkar inte trivas i Sverige. :frowning:

Drive Now blev Share Now och har dragit sig tillbaka till Tyskland samt några städer till (bland annat Köpenhamn).

Jo, jag vet. Därför skriver jag att konceptet inte fungerar i Sverige men tydligen i andra länder... :frowning:

När ska någon börja ställa ut delade lastcyklar? Har använt GM, C2G och Aimo mindre snarare än mer, behöver sällan bil i innerstäderna, särskilt när halva tiden går åt att hitta parkering (och ingen tillåter husdjur).

Kan rekommendera Move About! Bara elbilar i stora delar av landet :slight_smile:

Tvärtom tyvärr. En (1) delningsbar bil ersätter ca 8-10 privatägda bilar i Sverige idag.

Notera att det gäller stationsbaserade bilpoolsbilar.

Free-floating-bilar har i själva verket visat sig öka trafiken en smula. Detta då de primärt används i stället för kollektivtrafik och till och med promenader.

Men viktigare, välkommen tillbaka till forumet :slight_smile: