Bilar med sladd: Biogas eller Elbil?

Från sajten:
https://teknikveckan.com/bilar-med-sladd-biogas-eller-elbil/


image

Utsläppen i Sverige fortsätter att öka, och det är transportsektorn som är boven – vad ska vi göra åt det?

Vi avhandlar en hel drös lyssnarbrev som handlar om kärnkraft, elbilars pris och biogas. Elbilsteatern besöker Toyotas presskonferens. Och är det inte så att Fabian och Anders egentligen lever i en bubbla?

1 gillning

Bilar med gas? :wink:

1 gillning

Lyssnar alltid på er podd. Mycket givande (Precis som Teknikveckan) .Kommer inte ihåg nu vem av er som tror att kärnkraft kan generera CO2? Skulle vara intressant att höra hur. Förmodligen vid byggnation och gjutande av betong. Men det kan inte vara mycket per producerad kWh?

Vill man lära sig mer om kärnkraft och realistisk elproduktion ska man lyssna på podden GodTon nummer 54 - Kärnkraft med Staffan Qvist. Intressant och lärorikt.

4 gillningar

Skulle generellt vara intressant att se hur mycket co2 som genereras vid byggnadsarbete.

Tjena Hampus! Det var jag. Jag tänkte precis som du skriver dels på byggnationen av själva kärnkraftverket, men också på brytningen av uran alla nödvändiga transporter mm. Dessutom ska man inte glömma nedmonteringen av kärnkraftverket när det är uttjänt, vilket vi ju gör i Sverige just nu tex.

Börja med industrin, transportsektorn och fartyg.

Så här står det på Wikipedia om Ringhals klimatpåverkan:

“Ringhals anger 2016 mängden växthusgaser för hela livscykeln från uranbrytning, bygge, rivning, slutförvar med mera till 6 gram/kWh”

Medan vindkraft som är det näst bästa har 12 gram/kWh i medianvärde. Men kärnkraft i snitt världen över har 16 gram/kWh och solceller har en belastning på 46 gram/kWh