Belkin Soundform ELITE Hi-Fi är en bättre och mer funktionell Google Home-högtalare

Från sajten:
image

Belkin Soundform ELITE Hi-Fi Smart Speaker + Wireless Charger är en komplett Google Home-högtalare som både låter bättre och ger fler funktioner.

Google Home X 3

Först måste vi dock reda ut vad som är vad i de här sammanhangen. Google Home är både ett eget ekosystem, en app för att kontrollera det men också en serie serie uppkopplade högtalare – här har vi Google Home mini, Google Home Max och så den äldsta och första högtalaren som lanserades som heter kort och gott Google Home. Till det har vi Google Home Hub som är skärmförsedda högtalare.

Googles hårdvara håller dock på att byta namn till Google Nest och Google Nest mini har redan lanserats och Hub-enheterna heter nu Google Nest Hub respektive Google Nest Hub Max i stället.

Ekosystemet Google Home å sin tur kopplar ihop en myriad av produkter med Googles röstassistent Google Assistant som vi sedan kan styra med hjälp av rösten via våra mobiltelefoner eller ovanstående högtalare som även har mikrofoner för just Google Assistant. Vidare kan vi styra produkterna via appen Google Home i våra telefoner eller via pekskärmarna på Google Nest Hub.

Är en högtalare endast “Google Assistant-kompatibel” kommer den visserligen gå att kontrolleras via Google Assistant och även kontrollera ditt Google-hem om den har mikrofon i sig. Men den kan exempelvis inte gå att gruppera ihop med andra Google Assistant-kompatibla högtalare eller ens andra högtalare från samma märke för ljud i flera rum. Den kommer även gå att styra med grafiska kontroller via Google Nest Hub men i Google Home-appen finns det för närvarande inga möjligheter alls att kontrollera den. Vidare fungerar inte voice match och säkert flera andra smådetaljer på dem. Sonos-högtalare tillhör denna kategorin högtalare.

Det är här “Google Home-kompatibla” högtalare kommer in. Om den är det kommer den fungera precis som Googles egna Google Home / Nest-högtalare och kan grupperas ihop med dessa samt Chromecast och dessutom har de exakt samma grafiska kontroller i Google Nest Hub-enheterna och i Google Home-appen oavsett om de är tillverkade av Google eller, som i detta fallet, Belkin.

Belkin Soundform Elite kommer in

Belkin Soundform Elite Hi-Fi Smart Speaker + Wireless Charger kan alltså ersätta Googles egna högtalare fullt ut för ett pris av ca 3 000 kr. En så länge säljs de endast hos Elgiganten här i Sverige.

Det är mer än vad en Google Home Max kostar och vi kan säga redan nu att Google Home Max är en betydligt mer kompetent högtalare än Belkin Soundform Elite men den är stor som ett hus och inte särskilt vacker.

Det är här Belkin Soundform Elite briljerar, den passar i köket, den passar i sovrummet, ja den passar överallt faktiskt och så är det ju det här med att den agerar som trådlös laddare till din telefon. Kombinationen högtalare och laddare var en ganska så naturlig del förr i tiden när det kom till att docka i iPoden och även iPhone-mobiler tills Bluetooth blev bra nog att föra över musik utan att det lät dåligt.

Belkin Soundform Elite

Nu kan vi bara komma in och lägga telefonen i högtalaren och den laddar automatiskt. Klockrent och gör att den med bravur ersätter Googles egna högtalare. Den klarar upp till 10 watt.

I framtiden hoppas vi att Google tänker till och bygger in möjligheten för telefonen att känna av att den ligger och myser med en Google Home-högtalare och automatiskt tar fram Google Home-appen och på så sätt blir det en naturlig grafisk kontroll över hela vårt Google Home-ekosystem.

Ljudet

Det är tur för Belkin att laddningsfunktionen finns för det är det som är hela dess poäng. Ljudmässigt sägs de ha fått hjälp av premium högtalar-tillverkaren Devialet men det visar antingen att det bolaget behöver betydligt dyrare komponenter för att skina eller så är det bara ett liknande fall som när kameratillverkare lånar ut sitt varumärke till mobiltillverkarnas plastobjektiv och betyder alltså inget.

Med det sagt så kan vi konstatera att den låter betydligt bättre än Googles egna Google Home-högtalare, alltså den ursprungliga högtalaren från Google, men numera kostar den under 1000 kronor så det hade varit konstigt annars.

Framförallt är den lite bastung utan att mellanregistret följer med – det går själv att justera in den genom EQn i Google Home-appen men det var ju det som Devialet skulle göra åt oss.

Använder vi inte Google Home-ekosystemet går det också att ansluta via Bluetooth. AirPlay 2 stöds ej.

Belkin Soundform Elite

Sammanfattning

För samma pris och till och med något lägre kan du få högtalare som låter bättre. Men då får du inte en högtalare som laddar din telefon med bravur och som faktiskt är rätt trevlig att ha framme.

Betyg

 • Produktkvalité: 4/5
 • Funktion 3/5
 • Design: 4/5
 • Valuta för pengarna 3/5
 • Installation 4/5
 • Totalbetyg 3,5/5

 

Teknikveckan rekommenderar

Plus

 • Liten men ger ändå bra tryck i ljudet.
 • Snygg att ha framme.
 • Laddar mobilen.

Minus

 • Kunde varit mer finjusterat ljud.
 • Svår att få tag på i Sverige.

Övriga specifikationer

 • Pris: 3300 kr.
 • Färg: Svart eller vit.
 • Trådlös laddning: 10 W.
 • Trådlösa tekniker: Wi-Fi, Bluetooth.

Recensionsexempel från Belkin. Tillgänglig hos Elgiganten.

Ser ut som att någon har dragit ett svärd rakt igenom en HomePod. Ingen höjdardesign på den där.

En Dyson fläkt är snyggare. :rofl::rofl: Är inte Belkin ett så kallt B märke?

Föll på att den saknar AirPlay 2 :expressionless:

Ligger på samma nivå som Logitec, ungefär!

De finns t o m i Apple-store.

Däremot var det för ett antal år sedan en skandal där de hade betalat för positiva recensioner av sina produkter.

Det var inte så stilfullt.

Hade något negativt i bakhuvudet. Men de har kanske bättrat sig.

Från sajten:

Det är inte bara Google som gör Google Home-högtalare. Belkins variant ger både bättre ljud och löser smidig laddning till alla telefoner med induktionsladdning.

Läs också vår recension av Belkin Soundform Elite Hi-Fi.