Bär med dig något fläktande i sommar

Från sajten:
image

Vi människor gillar inte när det är kallt och av någon anledning har vi ett problem när det för varmt också. Det finns dock svalkande lösningar för den sistnämnda situationen.

Eftersom vi lever i ett land där det är kallt större delen av året blir också värmen väldigt efterlängtad när den väl kommer. Men, det kan också bli lite i svettigaste laget vilket kan påverka sömn eller det allmänna humöret om man inte befinner sig i eller i närheten av något badställe eller en pool. För ett par år sedan fick jag dock upp ögonen för smarta fläktar och investerade glatt i en variant från Smartmi. Denna investering visade sig vara något av det bästa jag lagt pengar på till mitt hem. Jag har tidigare ägt en hel del olika fläktar som mer eller mindre alltid haft samma ljudnivå som en startande jumbojet men den smarta fläkten visade sig vara nästintill tyst. Att den sen också kunde simulera naturliga vindpustar innebar att nätterna blev så mycket skönare.

Sedan dess har jag köpt sex stycken smarta fläktar från såväl Smartmi som Xiaomi. Men, alla är av modell större och kanske inget man placerar på kafébordet eller tar med sig i hängmattan när det är dags att slappa. För ett par månader sedan såg jag dock en produkt som mycket väl kunde vara lösningen på detta lilla problem. En liten, portabel fläkt från Xiaomi och efter att ha läst på så blev det en beställning från AliExpress. Den kom, den såg och den segrade!

Det här är fläkten Xiaomi Rechargeable Mini Fan

Xiaomi Rechargeable Mini Fan är precis som namnet antyder en liten bordsfläkt med ett inbyggt batteri som kan laddas upp. Formfaktorn känns igen från i princip 99,99 procent av produkterna från Xiaomi – det är vit plast som gäller där endast vredet framtill för hastigheten avviker färgmässigt.

I den ganska anonyma förpackningen finns utöver fläkten lite dokumentation på kinesiska samt en kort laddkabel av typ USB-C. Fläkten kommer färdigmonterad så det är inget som behöver skruvas ihop likt de större smarta fläktarna från de kinesiska tillverkarna.

För er som har en smart fläkt från Xiaomi sedan tidigare så är igenkänningsfaktorn hög. Det är ett galler modell mindre som täcker det sjubladiga fläktbladet och mitt på finns en hederlig gammal Mijia-logotyp. Det verkar som att de har svårt för att bestämma sig när det gäller Mijia, Mi eller Xiaomi när produkterna märks men å andra sidan så kanske det är svårt att hålla koll på allt som produceras under namnet Xiaomi…

Uppifrån ser den ut som vilken fläkt som helst och hela fläkthuvudet kan, precis som i de smartare syskonen oscillera och sprida lite svalkande briser. Det ska sägas direkt att detta INTE är en smart fläkt som går att inkludera i appen Xiaomi Home, den är helt enkelt bara en vanlig bordsfläkt fast lite bättre.

När bordsfläkten är placerad på en plan yta så går det också att vinkla fläkthuvudet i 90 grader om man av någon anledning behöver göra detta. För egen del ser jag ingen direkt nytta med detta men svagt vinklad så fungerar den som det är tänkt. Diametern på fläkthuvudet är 17 centimeter så den går också att, med enkelhet packa ner i en väska om man vill ta med den i bilen eller på resan.

Själva foten har en bredare bas för att så stabilt och undertill finns en gummerad yta som ser till att den inte glider omkring. Som synes så sticker också det orangefärgade vredet ut en del från fronten.

Jag har svårt att låta bli att dra en parallell till näsan hos en clown men min fantasi har också varit livlig sedan barnsben. Det finns fyra olika fläktlägen som indikeras via inbyggda LED-dioder.

Baktill finns en huvudströmbrytare som stänger av enheten. Det går också att stänga via vredet på framsidan men jag misstänker att den spar lite på batteriet om man stänger av baktill. Batteriet räcker för övrigt upp till 18,5 timmar och laddas upp via USB-C. Det är också möjligt att driva den via USB-C om man vill ha fläkten vid ett skrivbord. Eller via en powerbank om man är på resande fot.

Användning av Xiaomi Rechargeable Mini Fan i vardagen

Anledningen till att jag köpte denna fläkt modell mindre var, utöver vanlig nyfikenhet, att jag kände för att kunna få lite fläktande vindar när jag är ute i trädgården och tycker det är lite varmt. Ingen av de smarta fläktarna jag köpt tidigare är batteridrivna så kanske denna mindre modell kunde lösa det hela. Köpet var ju lite av en chansning eftersom jag inte sett den på svenska marknaden eller via någon svensk återförsäljare men å andra sidan så brukar jag bli nöjd med Xiaomis produkter.

Det visade sig att jag även denna gång skulle bli väldigt nöjd! Denna lilla fläkt är ju perfekt för att flytta med sig ut i trädgården oavsett om jag sitter på baksidan av huset och läser, ligger på gräsmattan och slappar till någon bra platta eller befinner mig på min favoritplats i trädgården vilket är min älskade hängmatta (som för övrigt också kommer från Xiaomi).

Formatet är behändigt och det är inga större problem att hålla fläkten i handen om man vill. Visserligen gör den sig bäst stående men den går att greppa nedtill också om den bredare foten. Det ska även vara möjligt att droppa lite esoteriska oljor i en liten pad som finns bakom logotypen men det är inget som jag testat, känner inte för att få en massa konstiga dofter i huset eller omgivningarna…

Xiaomi Rechargeable Mini Fan är ett perfekt tillskott när jag ligger i hängmattan och känner mig lite varm. Även om hängmattan är placerad i skuggan så kan det bli varmt om det inte blåser i trädgården. Det är dock inget problem längre nu och precis som sina större kompisar så är denna också tyst, enligt specifikationerna runt 34 decibel vilket innebär att den även går att ha på nattduksbordet utan problem. Denna modell har också en borstlös motor vilket innebär tystare drift.

Så här ser den ut från sidan och tack vare det inbyggda batteriet på 4 000 mAh står den också stadigt. Jag har tidigare testat ett par andra, mindre bordsfläktar men de har haft ett betydligt plastigare intryck så här tycker jag att de gjort ett bra jobb rent konstruktionsmässigt.

Fullt ös på fläkten innebär det fjärde läget som visas tydligt via LED-lamporna framtill. I underkant finns ytterligare en LED som visar att fläkten är igång vilket förtydligar om man bara skruvat ner hastigheterna helt men inte stängt av enheten med strömbrytaren baktill. Trycker man in vredet så börjar fläkten att oscillera från från sida till sida vilket kan vara skönt vid ett skrivbord så man inte har fullt blås i nyllet hela tiden.

För att vara en helt osmart produkt som inte styrs via en app så är denna en investering som är väl värd sina pengar och helt plötsligt blev mina somrar mycket trevligare! Visst skulle jag kunna nöjt mig med en solfjäder men hur kul är det på en skala?

Recension: Xiaomi Rechargeable Mini Fan

Fördelar

 • Tyst drift
 • Portabel och smidig
 • Värd sin kostnad
 • Levererar svalka
 • Använd med batteri eller via USB-C

Nackdelar

 • Saknar appstyrning

Detaljer

Tekniska specifikationer Xiaomi Rechargeable Mini Fan:

 • Produktnamn: Xiaomi Rechargeable Mini Fan
 • Modellbeteckning: ZMYDFS01DM
 • Batteri: 4 000 mAh
 • Batteritid: 18,5 tim
 • Fläkthastigheter: 4 st
 • Port: USB-C
 • Vikt: 0.67 kg
 • Mått: 170 × 87 × 250 mm
 • Märkspänning: 5V
 • Märkeffekt: 10 W
 • Ljudnivå: ≤ 34 dB (A)

Rekommenderat pris för Xiaomi Rechargeable Mini Fan är runt 350-500 kr beroende på vilken återförsäljare man väljer och mer information om produkten finns på hemsidan.

Sammanfattning

Då jag sedan ett par år är frälst i de smarta fläktarna från Xiaomi och Smartmi så var jag tvungen att testa denna mindre variant. Jag blev inte besviken heller då den levererar precis vad jag var ute efter, svalkande vindar när jag är i trädgården och tycker att luften står stilla och det är för varmt. Batteritiden är bra och jag gillar också kvaliteten på den, plast i all ära men den känns ändå kvalitativ. Dessutom går den att köra inomhus vid skrivbordet om det skulle vara för varmt om dagarna. Helt enkelt en dum, osmart men riktigt cool fläkt som levererar och jag kan glatt rekommendera denna!

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
2 gillningar

De har inte en modell som skjuter ut lite värme istället?

#svensksommar

1 gillning

Skulle vara denna då :slight_smile: https://www.aliexpress.com/i/1005004790142257.html?gatewayAdapt=Msite2Pc

Vad menas med att simulera naturliga vindpustar? Och kan den här rackarn det? Låter trevligt.