AutoCharge – ett alternativ till Plug & Charge för automatisk elbilsladdning

Från sajten:


AutoCharge är lite av en doldis när det kommer till automatiskt start av elbilsladdning. Men det har helt klart sitt syfte. Så här fungerar det.

Men vi backar bandet. Vadå automatiserad start och vad är Plug & Charge? Jo i en nära framtid behöver vi oftast inte tänka på appar, taggar eller ens kortbetalning. Det räcker med att vi ansluter våra elbilar till laddarna så börjar det laddas automatiskt. Det fungerar genom att laddaren pratar med bilen som säger till laddaren att den här bilen är ansluten till en centraliserad betalningstjänst.

I fallet med Plug & Charge som vi provat är det en Audi och den centraliserade tjänsten är Audi Charging Service. Volvo kommer i sin tur använde Plugsurfing och BMW kommer använda svenska Northe. Dessa tjänster och appar är så kallade roaming-tjänster vilket gör att vi använder dem för att koppla upp oss på flera olika laddoperatörer. I fallet med Plug & Charge måste sedan laddoperatören också stödja det. I dagsläget är det endast Ionity som gör det.

AutoCharge kräver inga centraliserade tjäntser

Men det finns en liknande variant av automatiskt start av laddning och det är AutoCharge. Den är inte centraliserad på samma sätt utan där ansluter du dig direkt till laddoperatören. Det som behövs för att komma igång är naturligtvis att laddoperatören stödjer AutoCharge. När du ansluter din bil första gången till laddoperatören så kan du få valet att knyta den till dem för AutoCharge. Därefter fungerar det sömlöst varje gång.

En sådan operatör är Elmacken som har laddare på Smålandia utanför Gislaved. Dit, mitt i de småländska skogarna, åkte Kristoffer Rask från Allt om Elbil för att prova på hur det fungerade. Du ser det även via videon längst upp här i artikeln.

Fungerar inte på alla bilar

AutoCharge baseras på bilens nätverksadress. En så kallad MAC-adress. En sådan finns i båda datorer och mobiltelefoner. Det är emellertid inte helt oproblematiskt att lämna ut den hur som helst.

Vissa biltillverkare hindrar dessutom utförandet genom att helt enkelt skicka ut en slumpmässigt vald MAC-adress. En sådan tillverkare är Volkswagen och ID-bilarna. Har du en sådan kan du inte använda AutoCharge.

Mer om det mer centraliserade Plug & Charge och hur det fungerar hittar du i vår video nedan.