ATMOSfärisk fullträff när Sonos lanserar ny Beam

Från sajten:

Sonos nya Soundbar är på 5349 kronor den mest prisvärda soundbaren med Atmos.

Trots sin lilla storlek, pris och avsaknad av högtalare som faktiskt är riktade uppåt så är det här en högtalare som fungerar ypperligt i det normalstora vardagsrummet.

Med generation två av Sonos Beam, vilket också är namnet på högtalaren, får vi tre saker vi gillar. Det är en ny front, Dolby Atmos och fler Codec för fler ljudformat

Sonos Beam Gen 2

Front

Måtten och utformningen av Beam gen 2 är den samma som gen 1. Men borta är tyget som Beam gen 1 var inlindad i, istället har vi fått en samma perforerade galler som Sonos Arc har. Tyget som omslöt Sonos Beam gen 1 var snyggt i ungefär 10 minuter. Sen blev det smutsigt och fick en något grådassig ton. Det här gällde den vita versionen. Den svarta klarade sig mycket bättre. Med Sonos Beam gen 1 var vi alltid nervösa så fort små kladdiga fingrar rörde sig i samma rum som soundbaren. Med Sonos Beam Gen 2 kan vi slappna av och skulle den behövas torkas av görs det enklast med en fuktig trasa. Ovansidan har samma uppsättning som föregångaren med en play/paus knapp. Två knappar för framåt och bakåt som fungerar genomgående i allt soundbaren spelar upp. Överst har vi en knapp för att slå på och av mikrofonen för att använda en av röstassistenterna Google Assistent eller Alexa. Feedback får vi genom den lilla LED-lampan på ovansidan och för att para ihop högtalaren med sonos systemet kan vi antingen använda en parningsknapp på baksidan eller NFC sensorn på ovansidan.

Sonos Beam Gen 2

Dolby Atmos

Dolby Atmos ger ett mer omslutande ljud och innehåller både information om djup och höjd. Målet är alltså att höra regnet uppifrån samtidigt smattrar ner på marken, helikoptrar surrar runt ovanför oss medan fotsteg förflyttar sig genom rummet. Dolby Atmos kom först till Sonos Arc och har fått ett mycket positivt mottagande av dess användare. Att Sonos vill låta lillebror få ta del av den här funktionen är förståligt

Sonos Beam Gen 2

Och visst lyckas Sonos med att ta Dolby Atmos till Beam. Även om Beam ska vara “för den mindre TVn” så klarar den av att leverera mer än tillräckligt för mitt mellanstora vardagsrum. Volymen är inte bekymret, inte ens när grannarna är iväg och barnen är i skolan kan vi dra upp volymen på max utan att riskera hörseln. Istället är det mängden detaljrikedom som högtalaren kan levererar vi får fokusera på. Även på det här området anser vi att Sonos Beam leverera över förväntan för vad vi trodde att en så pass liten soundbar kunde kräma ur sig. Visst kommer Beam se liten ut under en tv över 55″. Men ljudbilden är mer än 55″, ljudbilden skulle absolut klara sig bra upp mot 70″ strecket utan att vi skulle sakna något. Är man dock van vid Sonos Arc eller Sonos tidigare soundbar Sonos Bar kommer Sonos Beam vara ett visst nerköp i form av att djupet i ljudet inte är lika stort.

Sonos Beam Gen 2

Nya Sonos Beam har inte uppåtriktade högtalare

Även om Beam Generation 2 visserligen fått fler högtalare än gen 1, fem istället för tre, och ingen av dem skjuter ljudet uppåt så som på Sonos Arc. I stället används den ökade kraften i nya Beam för att koda av höjd och djup-informationen. Det här görs även med det utökade antalet mikrofoner som Beam gen 2 har blivit utrustad med. Det här räcker gott och väl för att vi ska få upplevelsen av att helikoptrarna faktiskt flyger ovanför oss.

Tillsammans med ett par bakhögtalarna som till exempel play:5, Sonos one, eller några av Ikea/Sonos högtalarna får vi ett fullgott hemmabiosystem. Det kommer inte tillfredsställa audiofilen men för alla andra är det här den mest prisvärda uppsättningen av högtalare för att få Dolby Atmos, multiroom högtalare med både Sonos och Apples AirPlay 2.

Sonos Beam Gen 2

HDMI 2.1

Med HDMI 2.1 får Beam Gen 2 några fler uppgraderingar. Den har en nyare HDMI eARC-anslutning i stället för Beam Gen 1 ARC, vilket gör att den har möjlighet att stödja högupplösta ljud codec, till exempel Hemmabio Ljudformat – Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (Dolby Digital Plus), Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Atmos (True HD), Flerkanals PCM, Dolby flerkanalig PCM (HDMI eARC -anslutning krävs.) Det här är något som bara Sonos Arc tidigare varit ensam om i SONOS familjen men nu får även lillebror HDMI 2.1

Sonos Beam Gen 2

Generation 2 har ett helt vitt chassi, även här.

Så mycket kostar nya Sonos Beam

Nya Beam kommer att vara tillgänglig från och med den 5 oktober hos återförsäljare så som Hifi Klubben för 5 349 kr. Det går redan nu att förboka via Sonos själva.

 

RECENSION: BEAM GEN 2

FÖRDELAR

 • ATMOS.
 • Ny front.
 • Priset.
 • HDMI 2.1.

NACKDELAR

 • Ser liten ut under en TVn över 55".
 • Bara en HDMI ingång.

DETALJER

 • Storlek: 69 x 651 x 100 mm (H x W x D).
 • Färg: Svart, Vit.
 • Vikt: 2,8 kg
 • Kontroll: Touchknappar på ovansidan och styrs genom Sonos app S2
 • Fem klass-D digitala förstärkare.
 • En mittdiskant.
 • Fyra elliptiska midwoofers.
 • Tre passiva radiatorer.
 • Fjärrfältsmikrofonuppsättningen.
 • Trueplay (endast med iOS enheter.)
 • Ljudformat – Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (Dolby Digital Plus), Dolby Atmos*, Dolby TrueHD*, Dolby Atmos (True HD), Flerkanals PCM, Dolby flerkanalig PCM*
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac 2,4 eller 5 GHz
 • Ethernet 10/100
 • Apple AirPlay
 • eARC/ARC
 • IR
 • Amazon Alexa och (snart eller) Google Assistant

(*HDMI eARC -anslutning krävs.)

SAMMANFATTNING

Sonos nya uppdaterade Soundbar Beam generation 2 är den folkliga soundbaren. För en billigare peng får vi Atmos i våra vardagsrum. Tillsammans med ett par bakhögtalarna har vi ett fullgott hemmabiosystem. Med ett nytt chassi där fronten gått från tyg till galler så klarar den även av att vara i ett hem där barn bor.

BETYG: 4.5 / 5

1 gillning

Får man fresta med min take?

3 gillningar

Även The Verge hittade en ordvits.

1 gillning

Det var faktiskt lite kul.
Inte Göteborgskul, men kul

Är din recension med eller utan bakhögtalare? Har för tillfället enbart en tv som ljudenhet i vardagsrummet och är rätt sugen på denna.

Recensionen är helt utan bakhögtalare. Med bakhögtalare är det ännu bättre! Men det är en annan recension :slight_smile:

1 gillning

Bra recension och video! Beam känns som ett bra alternativ för att bättra på ljudet till tvn

Är det värt med beam 2 emot 1?

Beror på, har du en 1a så är det nog inte värt att uppgradera till en 2a
Ska du köpa nytt hade jag satsat på gen 2.