Är Alexa Guard Plus din framtida väktare?

Från sajten:
image

Amazon Alexa lanserade nyligen sin tjänst Guard Plus, ett abonnemang för dina smarta Echo-högtalare som kan skrämma bort inkräktare. Guard Plus presenterades vid ett event i september förra året.

Amazon Alexa Guard Plus har möjlighet att i ett aktiverat läge låta dina smarta Alexa högtalare lyssna efter olika ljud och därefter varna dig via en pushnotis i din smartphone om något misstänkt händer. När du lämnar hemmet säger “Alexa, I’m leaving” så aktiveras tjänsten och när du kommer hem och säger “Alexa, I’m home” avaktiveras tjänsten.

Högtalarna sägs kunna detektera ljud från brandvarnare, kolmonoxidlarm, krossat glas, människor som talar eller dörrar som öppnas. Har du dessutom någon form av kamera (Ring Outdoor Cam eller Ring Video Doorbell) som bevakar området utanför ditt hem så kan denna låta högtalarna skälla och ge intrycket av att en hund är närvarande i hemmet. Även ljudet av sirener kan aktiveras i högtalarna för att skrämma iväg inkräktarna.

Amazon Alexa Guard Plus

I Guard Plus finns även möjlighet att med rösten ringa upp räddningstjänsten om brand detekteras i hemmet. Allt du behöver säga är “Alexa, call for help” och på så sätt kan värdefulla minuter sparas och ägodelar räddas tack vare en snabbare insats. Via tjänsten har du dygnet runt uppkoppling mot en larmcentral om och när något inträffar.

Tjänsten sägs fungera med dina Echo-högtalare men bättre resultat fås om du även har Alexa-kompatibla kameror från exempelvis Ring. Är du redan en användare av hemlarmet från Ring och har tjänsten Ring Protect Plus ingår tjänsten utan kostnad.

Alexa Guard Basic

Utöver Guard Plus finns även Basic som gör ungefär samma saker men saknar en del av funktionerna samt möjlighet att ringa upp räddningstjänsten. I Basic kan högtalarna lyssna efter olika larm och skicka notiser till dig varpå du kan vidta nödvändiga åtgärder. Dock ingår ej de avskräckande åtgärderna som skällande hundar eller triggande av sirener i Basic-tjänsten.

Har du aktiverat Alexa Guard Basic kan även vald belysning triggas vid detektering av larm vilket ger intrycket av att någon är hemma.

Tjänsten är förvisso bara släppt i USA än så länge men letar sig säkert ut på andra marknader så småningom. I USA fungerar tjänsten även med lösningar från Abode, Wyze, ADT och Scout Alarm.

Är Guard Plus en del av framtiden?

Nu har vi förvisso inte möjlighet att ta del av denna tjänst från Amazon här i Sverige. Det är dock inte otänkbart att den dyker upp om/när Alexa lanseras officiellt för den svenska marknaden. Frågan är då om detta är en tjänst som faktiskt fungerar tillräckligt bra eller om man som konsument invaggas i en falsk trygghet? I takt med att tekniken för våra smarta hem utvecklas och blir allt bättre så är det också rimligt att anta att kringtjänster kommer att uppstå och erbjuda tjänster som i vissa fall är nytänkande.

Hur tror du att en tjänst som denna skulle fungera i Sverige? Bra eller mindre bra och kommer en skällande Echo-högtalare verkligen kunna ersätta en siren som tjuter i 100 decibel? Självklart så är ju Alexa utbrett på ett helt annat sätt i USA där det säkert finns en högtalare i varje rum och som ackompanjeras av Alexa-kompatibla kameror i och utanför huset vilket såklart ger bättre möjligheter för tjänsten. En enda Echo i hemmet lär ju inte vara speciellt effektiv men frågan är om den här typen av tjänster blir något vi kommer att se mer av framöver? Exempelvis så kan ju svenska larmet Minut detektera ljud och annat via sina inbyggda sensorer och sedan tjuta men här ser vi ju en utökad funktionalitet i och med ett betydligt bredare ekosystem av produkter. Faktum är ju trots allt att våra smarta högtalare lyssnar hela tiden så länge du inte stängt av de inbyggda mikrofonerna…

Amazon Alexa Guard Plus kostar $4,99 i månaden eller $49 för ett helt år.

Källa: Amazon