Aqara G2H - både kamera och hubb

Från sajten:
image

Aqara som är en del i Xiaomi har gjort flera kameror men äntligen har vi fått G2H

Det finns sedan tidigare en Aqara G2 kamera. Men för oss Appleanvändare så är H:et i G2H extra viktigt. Det är H som i HomeKit.

Homekit är Apples ramverk för att samla ihop smartahem-enheter från olika tillverkare. För att produkterna ska få lov att vara en del av Apples ramverk så behöver enheterna uppfylla vissa kriterier och sen få en certifiering av Apple.

G2H-kameran har fått en sådan certifiering och går enkelt att lägga till i HomeKit. Även om det annars är lätt att lägga till smartahem-produkter i Aqaras och Xiaomis Home appar så får vi än mer användning för kameran i Apples HomeKit. Detta genom att vi kan trigga produkter så som smarta lampor eller smarta lås som inte går in i Aqaras eller Xiaomis smartahem-system men som vi nu kan få in i Apples HomeKit tillsammans.

G2H Aqara camera

Apples HomeKit har även stöd för att lagra det som spelas in från kameran. Det görs genom Apple HomeKit Secure Video. Alla som har en iCloud-lagringsplan på 200 GB får automatiskt tillgång till att lagra video från en kamera och har man Apples stora lagringsplan på 2TB så får man tillgång till att lagra video från 5 olika kameror. Lagringen i sig tar inte upp något av det utrymme man betalar för utan är helt frikopplat från den kvoten. Det filmade materialet går att titta på genom HomeKit och det går även att dela filmklippen direkt från Apples Hem app.

Att lägga till kameran är för enkelt. Jag envisas med att inte läsa instruktionsböcker. Det skulle straffa sig här. Jag försökte en lång stund att få in kameran i mitt smarta hem genom att lägga till den i Xiaomis Home app. Men det går inte. Kameran kommer in i ens smarta hem på två sätt. Direkt i HomeKit genom att skanna QR-koden på undersidan eller genom Aqaras egna App.

G2H går alltså inte att lägga till i Xiaomis Home app. Den kommer inte heller dyka upp i Xiaomis Home app efter att man lagt till den i Aqaras app eller Homekit. Använder man inte Xiaomis Home app så är det här inte en stor sak. Men en hel del använder just Xiaomis Home app för att kontrollera sina Roborock dammsugare eller sina larmsystem och då är det bra att veta att den här kameran inte kommer in i appen. Kameran är inte bara en kamera och rörelsesensor utan även en hub för Aqara och HomeKit som vi ska kunna koppla slavenheter (Child Devices) till. Slavenheter är tillexempel rörelsesensor och temperaturmätare. Både Aqara och Mijia har små, prisvärda och snygga rörelsesensorer och temperaturmätare som genom att kopplas mot kameran (hubben) kommer dyka upp som separata enheter i HomeKit. Har du redan byggt en smart hem i Xiaomi så kommer inte heller enheterna dyka upp där om enheterna kopplas mot kameran. Så varför tar vi upp att Aqara hubben inte fungerar i Xiaomi Smart Home, Jo för när Aqara först släppte sin första homekit-kompatibla hub så rekommenderade Aqaras kundtjänst oss användare att använda just Xiaomi Smart Home framför Aqaras egna app. Anledningen till att hubben inte dyker upp i Xiaomis app är att Xiaomi inte än stödjer Apple HomeKit Secure Video.

Men väl i HomeKit så är allt guld och gröna skogar. Vi får upp kameran som ett videofönster längst ner i Apples Hem app. Vi får även upp kameran som en rörelsesensor som kan trigga scenarion och automatiseringar. Kameran har tillgång till Apples funktioner så som Ansiktsigenkänning från ditt iCloud-bildbibliotek (om du godkänner det) och möjligheten att välja aktivitetszoner.

Aqara G2H

Kameran har både mikrofon och högtalare vilket gör att kameran också kan få användning av Apples två-vägskommunikation i HomeKit. Det här är användbart som intercom när vi inte vill ropa eller gå genom halva huset för att kommunicera information mellan familjemedlemmar.

Designen är samma som vi såg på Aqara G2 kameran. Det har gjorts otaliga memes om att den skulle likna en minion från filmen Dumma Mej. Kameran kommer även i olika färger varav en är gul. De andra färgerna är blå, vit och röd. Oavsett filmreferenserna så är kameran enkel i sin utformning. Det är en stilren kamera i en mycket liten förpackning. Den mäter endast 82.4×56.5×50.5mm vilket gör det till en av de minsta kamerorna vi testat.

Kameran har en bottenplatta med magnet så att den går att fästa på alla metallytor. Kameran kommer även med en monterbar metallplatta att kunna fästa varhelst vi önskar, antingen med skruv eller den medföljande dubbelhäftande tejpen. Bottenplattan sitter fast med hävarm till kameran så kameran går att vinkla för optimal positionering.

Som så många andra smart hemprodukter så kopplar kameran enbart upp på 2,4 GHz nätet. Det här är inget större bekymmer om vi lägger till kameran direkt i HomeKit. Men är det genom Aqara appen så kan det vara hjälpsamt att ha ett nätverk som enkelt kan separera på 2,4 GHz och 5 GHz.

Bilden som kameran ger är en ultravidvinkel på 140°. Något som gör att bilden blir något deformerad. Men det här är en kamera för att kunna se så mycket som möjligt framför att få korrekt återgiven bild och då är 140° att föredra. Med 140° kan vi få överblick över ett helt rum. Upplösningen är på 1080p och återger en tillräckligt bra bild för att vi ska kunna se vad som sker i rummen. Kameran har även IR för att kunna ge oss en bra bild i mörker vilket vi får säga fungerar mycket bra.

SAMMANFATTNING OCH BETYG

En liten, prisvärd och stabil kamera för Applehemmet. Enkel installation i HomeKit. Saknar stöd för Xiaomi Home. Har nödvändiga funktioner så som IR för mörker, mikrofon och högtalare för kommunikation. Utöver att bara vara en bra kamera så agerar den också rörelsesensor och hub för slavenheter från Aqara och Mijia

Pro­duk­tk­val­ité: 4/5
Funk­tion 4/5
Design: 5/5
Val­u­ta för pen­gar­na 5/5
Total­be­tyg 4,5/5

PLUS

 • Liten
 • Snygg design
 • Enkel att installera
 • Bra ultravidvinkel på 140°
 • Billig
 • Fungerar även som rörelsesensor och Hub

MINUS

 • Går inte in i Xiaomi Home appen
 • Använder Micro-USB

 

Teknikveckan rekommenderar starkt

DETALJER

 • 140° ultravidvinkel synfält
 • 1080p
 • IR nightvison.
 • plats för minneskort (Micro SD) för lokal lagring (max 32 GB)
 • Strömförsörjning på max 5W via MicroUSB (5V, 1A)
 • Fungerar ner till -10°C och upp till 40°C
 • Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz Zigbee

Priset är 799kr och finns hos Gröna Hus som även har försett oss med recensionsexemplar

1 gillning

Något mer man behöver än aqara hubb och två kameror för att kunna övervaka sin husvagn? (Nät finns)

Det låter som att det räcker. Tänkte du två sådana här kameror?

Frågar åt en kompis. Men tänkte nog köpa en själv.

Ja, den här kameran fungerar som Hub också. Själv kör jag med en m1 hub

1 gillning

Så om man tänkt köpa lite aqaraprylar och även vill ha en kamera så kan man köpa denna och skippa aqaras hub?

Yes, du får kamera och hub i ett :blush:

Har du koll på hur homekit Security system funkar?
Har sökt runt men hittar inte så bra info.

Vad vill du veta? En bra sak att veta är att du behöver 200gb eller mer i icloud för att du ska få tillgång till att du ska få tillgång till att den spelar in på fler kameror om du har det.

1 gillning

Jag har 2tb på icloud.
Jag har hittat något på reddit om att det finns fyra övervakningslägen, natt, hemma, borta och ett fjärde. Hur funkar de?

Kameran börjar sända ner den upptäcker rörelse, visst har den även en liten siren/högtalare?
Försöker förstå om jag kan ha denna för att övervaka mitt uppvärmda förråd :slight_smile:

Jag blir inte klok på det.
Jag har inställningen att inget ska gå och se om någon i familjen är hemma. Först hade jag aktiverat att det skulle slå på borta-läge om alla gick hemifrån men det envisas med att skicka notiser där jag manuellt måste slå på om borta läget ska aktiveras . Det slutade med att jag stängde av det där helt. Kanske har de fixat det nu.

Bortaläge i homekit då eller?

Beställde en g2h pro, två tempgivare och en vibrationssensor (för brevlådan)

1 gillning

Jag har kommit runt det med att man manuellt måste slå på det. Om man ställer in att automatiseringen ska aktiveras vid ett klockslag, endast när ingen är hemma slipper man det manuella steget. Märkligt men så är det.
Jag har enbart kamera i mitt förråd så har ställt lite automatiseringar mot det.
Man kan ju välja inspelningsalternativ för hemma-och bortaläge. Jag skulle vilja ha ett sådant alternativ för respektive säkerhetsläge (natt, borta, hemma, av)

1 gillning

Funderar själv på två sådana kameror och nya sensorer :).

Kameran är jag trött på. Aqaras ”larmsystem” varnar i tid och otid så fort det går från moln till sol element tvärtom. (Kan vara jag som ställt in rörelsesensorn fel).

Nu har jag enbart på att homekit skickar en notis om kameran upptäcker en person.

Men som sagt, aqaras larmsystem är märkligt. Ställde in en automatisering där en lampa ska tändas om kameran känner av rörelse. När lampan tänds går larmet för kameran tar lampan som en till rörelse :roll_eyes:

1 gillning

Ja jag kommer bara ha kameran för att kolla stream. Kanske spela in. Vi får se

1 gillning

https://www.proshop.se/Smarta-Hem/Aqara-Camera-Hub-G2H/2912027

Ja nu har ju kampanjen upphört… skulle vara till den 28e??? Och de har kvar i lager???

Skit ju!!

Det funkar ju inte att vela, sen gammalt. :joy::joy:

3 gillningar