Aqara är på gång med sin nya närvarosensor

Från sajten:
image

Från företaget som aldrig sover och alltid har nya produkter på gång ser vi nu en ny närvarosensor. Aqara har en betydligt förbättrad sensor för detektering av människor på gång.

Kinesiska företaget Aqara fortsätter att presentera nya produkter för det smarta hemmet. Senaste nyhet är en förbättrad närvarosensor vid namn Aqara Human Presence Sensor FP1. Det handlar dock inte om en vanlig, enkel rörelsesensor med PIR-teknik (Passive Infrared Sensor) utan nu används en teknik vid namn mmWave som på svenska blir “millimetervågor” vilka använder en högre frekvens mellan 30-300 GHz för kommunikation. Just denna ska använda sig av en frekvens på 60 GHz.

Fördelen med att använda denna teknik istället för PIR är att den detekterar människor med högre exakthet vilket i detta fall kan vara skillnaden mellan att detektera en människa i ett rum som t ex sover. Ett annat exempel är i ett badrum där belysningen inte ska släckas bara för att du ligger still i badkaret.

Enligt uppgift från HomeKit News ska en ny version av appen Aqara Home vara på gång där det ska vara möjligt att sätta upp zoner som ska kunna detekteras med denna sensor. En klar förbättring jämfört med tidigare allt eller inget.

Med Aqara Human Presence Sensor FP1 ska man också kunna trigga på avstånd till sensorn vilket kan vara bra i t ex ett rum där personer kan gå förbi ofta. Själva automationen ska då kunna aktiveras när personen är tillräckligt långt in i rummet. Den har ett detekteringsfält om 120° och 5 meter.

Aqara Human Presence Sensor FP1

Baserat på läckta bilder av produkten finns ett inbyggd väste som gör den vridbar, liknande det fästet som finns på Aqara Camera Hub G2H. Det är också ganska troligt att det är ett magnetiskt fäste precis som i kameran.

Noterbart är också att det finns en strömkabel till sensorn eftersom dess utökade funktionalitet troligtvis hade dränerat batterierna alldeles för snabbt.

Aqara Human Presence Sensor FP1 kommer liksom övriga produkter från Aqara att ha stöd för Apple HomeKit. Huruvida sensorn kommer att kunna användas fullt ut i HomeKit återstår att se då det, som bekant finns en del begränsningar i ramverket.

Priset ser ut att hamna kring EUR 56.00 och om eller när den släpps i Europa finns det inga uppgifter om i nuläget.

Med utökad funktionalitet kring en rörelsesensor – hur skulle du använda denna på bästa sätt?

Källa: HomeKit News

Bra, det här verkar lovande, PIR-sensorer har sina begränsningar och priset verkar rätt

Sevärt: This New Sensor Is A GAME CHANGER For Your Smart Home! - YouTube