AppleTV får thread, Wi-Fi 6 och HDMI 2.1

Från sajten:
image

Efter en lång väntan så uppdaterade äntligen Apple sin AppleTV.

AppleTV 4K

A12 Bionic

Apple TV 4K ha sett likadan ut under det senaste åren, men i och med Apples senaste event så fick vi en ny uppdaterad version av den. Den nya Apple TV 4K drivs på samma sätt som HomePod mini, av Apples egna A12 bionic chip och för att styra den här nya härligheten så har vi fått en helt omgjord Fjärrkontroll, Siri Remote.

Utifrån Apples egna hemsida så kan vi se, att även om utseendet påminner till mångt och mycket om tidigare generation Apple TV 4K, så är den här versionen full av nya härliga funktioner inuti.

Wi-Fi

Apple har till att börja med tryckt in senaste Wi-Fi i AppleTV 4K. Nu hittar vi 802.11ax Wi-Fi 6 with MIMO. Det här gör att vi förhoppningsvis kan se på mer film utan avbrott av buffer och hack. Särskilt hjälpsamt är det om vi har många andra enheter uppkopplade på Wi-Fi-nätverket samtidigt.

På baksidan hittar vi en HDMI 2,1 vilket är en ordentlig uppdatering från den gamla HDMI 2.0a. Tillsammans med Apples A12 Bionic chip så kan nu HDMI 2.1 porten leverera HDR, 60 fps i 4K. Det är inte de 120 fps som vi hört rykten om tidigare, men det är likväl bättre än tidigare och bäddar för en mjukare upplevelse. På baksidan har vi även en Gigabit Ethernetport.

AppleTV 4K

Thread

AppleTV har fått Thread. Vad Thread är kan ni läsa om mer om här. Men enkelt sagt så är Thread tänkt att bli framti­dens trådlöst pro­tokoll för Internet of Things-pro­duk­ter som meshar och därigenom ger bety­dligt bät­tre täck­n­ing i ditt hem sam­tidigt som svarstider­na blir märk­bart bät­tre. Apple har nu två produkter som har Thread. Det är HomePod Mini och nu då även AppleTV 4K. HomePod körde tidigare iOS i grunden men har nu gått över till tvOS. Det här kan ses som att Apple fortsatt se AppleTV som den givna smarta hemhubben i våra hem. Då AppleTV har en gigabit Ethernetport så är det här det mer självklara valet för den som vill använda den som en hub för det smarta hemmet. Det går utöver AppleTV att använda HomePod, HomePod Mini, iPad Pro för att sätta upp ett smart hem med Apples HomeKit, men ingen av dem har Ethernetport.

Siri remote

Siri Remote

Apple presenterade även sin nya fjärrkontroll, som Apple kallar Siri remote. Den använder sig av Bluetooth och 5.0 och IR-sändare. Även om Apple på många av sina enheter valt att gå över till USB-C så har trots detta gjort valet att behålla laddning med deras egna Lightning-port på den nya fjärrkontrollen. Din tv går även att kontrollera med hjälp av IR eller CEC.

Den nya Siri Remote (som i länder där Siri inte finns heter Apple TV Remote) saknar till skillnad från den föregående generationens Siri Remote accelerometer och gyroskop. För personer som brukar använda sin Siri Remote för att spela spel är det här en tråkig utveckling. Samtidigt så tillåter iOS 14, 5 oss att använda de senaste Sony Playstation och X-Box handkontrollerna för att spela spel. Den första silvriga fjärrkontrollen kom i två utförande. (Nej vi räknar inte den allra första vita) En med konvext hjul och en med ett konkavt hjul och året var 2010. 2015 kom en AppleTV 4 med en touchbaserad fjärrkontroll som kräver sin fingerfärdighet för att hanteras. Så nu, nådens år 2021 kommer en ny silvrig fjärrkontroll med svart skrollhjul tillbaka. Kommer vi få se en ny fjärrkontroll så blir det nog först om ytterligare 5 år men förhoppningsvis har Apple lärt sig av alla sina fjärrkontroller och presenterat en som vi kan vara nöjda med lång tid framöver.

 

 

2 gillningar

Men när idag kan vi beställa den? :yum:

Det brukar vara 14:00.

1 gillning

Lite konstigt att det fortfarande inte står någon tid. Och Apple Store är uppe och rullar som vanligt.

Det kommer bara gå att beställa genom gamla Apple TV och man måste knappa in sina adressuppgifter med Apple Remote. :wink:

1 gillning

Kommer köpa en. Känns enklare för tex barnen att lära sig använda den istället för den som är nu.