Apple släpper ljudböcker inlästa av artificiell intelligens

Från sajten:
image

Apple har lanserat en samling böcker som läses upp av artificiell intelligens (AI). Men alla är inte övertygade om den eventuella framgång Apple hoppas på.

Apple har gett sig in på ett nytt område där det kan finnas guld att tälja, ljudböcker. Men uppläsningen är gjord med AI. Vilket potentiellt signalerar slutet för mänskliga berättare på ljudboksmarknaden. Apples övergång till ljudboksmarknaden kommer när försäljningen i sektorn ökade med 25 % förra året och genererade mer än 1,5 miljarder USD. Den globala marknaden förväntas vara värd över 35 miljarder USD år 2030. Apples bokapp innehåller en katalog med böcker som berättas av en “digital röst baserad på en mänsklig berättare”. Det har tidigare varit skepsis kring uppläsningen av böcker med hjälp av AI. Detta då mycket av den intonation och betoning vid böjning av ord är svår att återskapa med AI. Något som gör att det inte går att lyssna en längre stund på AI återge text utan att tappa fokus.

Apple har två röster som kan läsa upp böckerna, en sopran och en baryton. Apple meddelar att tilltaget är för att stärka indie-författare och små utgivare med att förvandla böckerna till ljudböcker. Så här skriver Apple på sin hemsida:

Fler och fler bokälskare lyssnar på ljudböcker, men ändå konverteras bara en bråkdel av böckerna till ljud – vilket lämnar miljontals titlar ohörda. Många författare – särskilt oberoende författare och de som är associerade med små förlag – kan inte skapa ljudböcker på grund av kostnaden och komplexiteten i produktionen.

Det går att lyssna på utdrag ur några av böckerna på länken nedan eller i Apples App Bäcker

Via: The Guardian

Källa: Apple

1 gillning

AI audiobooks are tagged with a “Narrated by Apple Books” subtitle!

Borde vara en tydlig varningssymbol så man inte köper sånt elände av misstag.