Apple Maps blir bättre i Norden

Från sajten:
image

Flera större länder runt om i världen har en rad fina funktioner i Apple Maps som inte har varit tillgängliga här i Sverige men idag blir det ändring på det och hos våra nordiska grannar.

Idag har Apple släppt en uppdatering till Apple Maps här i Norden som görs per automatik så du behöver inte uppdatera din telefon utan det är bara att hoppa in i kart-appen och testa de nya funktionerna. Den platta, lite tråkiga kartan som vi har i Apple Maps har gjorts om från grunden och Apple har kört runt med sina bilar och gjort det hela betydligt bättre. Nu kommer vi få en snabbare och mer exakt navigering där vi kan se hus, parker, flygplatser, köpcentrum och mycket mer i kartan.

Maps har byggts om från grunden, med bättre navigering, rikare detaljer, mer exakt information om platser och märkvärdiga funktioner som endast Apple kan leverera, som Look Around, Natural Language Guidance och mer. Nu är det enklare än någonsin för användare att hitta de platser de älskar och komma dit de ska.

Utöver den uppdaterade kartan som visar vårt land betydligt mer detaljerat än tidigare så kommer Siri på ett mer naturligt sätt berätta vart vi ska gå eller köra när vi har navigationen igång. Ett exempel är att hon säger saker som “vid nästa trafikljus, sväng vänster”. Vi får även Lane guidance som gör att det är lättare att lägga oss i rätt fil direkt och inte råka svänga vid fel tillfälle. När vi har navigationen igång så kommer vi även se hastighetsbegränsningar så om vi missar hastighetsskylten så kan vi alltid snegla ned i appen och se vilken hastighet det är på vägen.

Vill du göra flera stopp på vägen så kommer multistop-routing nu till norden så det går att lägga in upp till 15 stopp i förväg under din färd och dessa går att synka mellan Mac och iPhone så du kan planera rutten på datorn och sedan få upp den i mobilen. Om du ska till en släkting eller vän så kan du nu även skicka ett meddelande till dina kära med ett knapptryck så de vet när du kommer att anlända.

Om du är till fots så kan du utforska stan du befinner dig i med hjälp av Look Around där vi får en interaktiv gatunivåbild med 3D-foton så du enkelt kan se hur det ser ut på platsen du vill till. Om du vill aktivera läget så är det bara att klicka på den lilla kikaren i kart-appen.


När du är till fots och ska till en specifik plats så kan du även aktivera så du får steg-för-steg vägbeskrivningar hur du ska gå genom att lyfta upp din telefon och då ser du vart du ska gå med hjälp av AR. Stora härliga pilar kommer visa när det är dags att svänga. En annan kul grej är att vi kommer att få fler inomhuskartor vilket kan vara perfekt när man befinner sig i ett stort köpcentrum eller en flygplats och vill hitta till en specifik plats. Något som dock är tråkigt är att det ännu inte finns navigation för cykelbanor, något som gör att i alla fall undertecknad måste gå till Google Maps och köra det istället.

Uppdateringen av Apple Maps har skickats ut idag och det krävs som sagt ingen uppdatering av iOS utan det är bara att gå in i kart-appen och börja använda de nya funktionerna och de släpps i Sverige, Finland och Norge.

5 gillningar

Hastighetsbegränsningen står nu med i apple carplay :slight_smile:

2 gillningar

Vem tittar på det?:wink::joy:

Sant, en Kia går inte fortare än så :wink:

2 gillningar

Skoj, jag såg ju Applebilen passera mitt jobb för något år sedan. Samma vecka åkte även googles bil förbi. Jag sprang ut så jag syns numera på streetveiew, utanför jobbet.

Edit: Ser att vi sitter ute och fikar på Apples bild :slight_smile:

7 gillningar

Kan bekräfta att Apple-bilen har varit närmare @xms67:s hus än jag har varit.

2 gillningar

Det här känns äntligen som något man kan vråla ÄNTLIGEN åt.

I somras upptäckte jag att om man använder Apple Maps för navigering när man går så dyker navigationen upp i Apple Watch vilket är sjukt bra. Sedan dess har jag försökt använda Apple Watch mer, men det är omöjligt. Den är så mycket sämre än Google Maps.

Ska bli kul att se om detta är bra i verkligheten. Det jag saknar mest är detaljrikedomen.

Tur att jag slutade springa naken på tomten sedan jag såg dig i buskarna..:eyes::rofl:

1 gillning

Jag hade så gärna velat använda Kartor, men dom är för dåliga med många gamla fel.

Satellitbilderna behöver också uppdateras, mer än 8 år gamla över t.ex delar av Malmö. Ombyggnaden av trafikplats Spillepengen invidges nov -15. Bron över är inte ens påbörjad på bilderna som används.

I min erfarenhet så är Apple maps bättre än Google Maps i bilen. Största problemet är Google maps är att den är så sen med instruktionerna att man riskerar att missa att göra svängen.
När det gäller navigering när man går så är Google maps oftare bättre för den tar med gångvägar genom parker med Apple maps vill att man ska följa bilvägen. Det hoppas jag blir bättre nu i Apple maps för Watch integrationen är riktigt nice.
När jag var i London för 1,5 månad sedan så fungerade Apple maps riktigt bra så jag har höga förhoppningar nu. :slight_smile:

2 gillningar

Jag använder Waze i bilden så ingen stor erfarenhet av vare sig Apple eller Google där(även om Goggle äger Waze). Google är bättre på navigering när man går, men att få upp det i klockan är så sjukt bra att apple vinner ändå..:grin:

2 gillningar

Här runt Umeå verkar sattelitbilderna vara uppdaterade. På mitt hus ser det ut att vara från 2021 eller 22.

Sen är det lite lurigt också beroende på var man tittar. På dator är bilderna oftast fräscha. På telefon/iPad, som jag har med i bilen, är dom gamla.

1 gillning

Är det samma sak i de områdena nu efter uppdateringen?

Ja. Bilden ovan är från denna morgon. Jag har kollat igenom dom rena kartorna också är där finns fortfarande många fel i områden jag känner till.

Blev förvånad igår kväll när det dök up. Look around är grymt och helt klart mycket bättre kvalitet än Google Street View.

Har de fått till att man kan lägga till flera stopp längs rutten i CarPlay?

Värdelöst när man är hänvisad till telefonen för att göra det.

Jag använder också Waze som regel. Mest för att den för med sig vägbyggen och olyckor fortare. Den har samma problem med Google maps att den är sen med instruktionerna.

2 gillningar

För mig har Apple Maps i princip alltid fungerat tillfredställande men då kör jag framför allt i större städer, oftast där jag hittar hyfsat och bara vill ha lite extra stöd. Nybyggen är ju alltid svårt och jag förväntar mig inte 100%.

Det enda som stör mig, och jag förstår inte varför, är att man inte kan ha språket inställt på engelska samtidigt som Siri uttalar gatunamn på svenska (lokalt språk).

Länk?