Apple MagSafe på väg att bli ny standard för all induktionsladdning

Från sajten:
image

Världen är på väg att få en ny standard för induktionsladdning. Om allt går väl så kommer den vara baserad på Appls MagSafe.

Under 2023 får vi en ny laddstandard för trådlös laddning i form av Qi2. Det är alltså efterföljaren till den standarden som nästan uteslutande används idag – Qi.

Nu är det känt att Apple släpper loss deras MagSafe-teknik för ändamålet. Därmed kommer det framöver krylla av magnetiska induktionsladdare. Android-telefoner kommer alltså få det inbyggt och kan använda existerande MagSafe-laddare. iPhone-användare kommer i sin tur kunna njuta av att telefonen sitter fast magnetiskt i exempelvis bilar.

Nu vet ju alla iPhone-användare att det går att lägga sin iPhone på vilken induktionsladdare som helst och det börjar ladda. Men i början var det vissa som hade problem med att laddarna slutade ladda. Detta på grund av en funktion i Qi-standarden som sa att de skall göra just det om de känner av att det finns något objekt i mellan laddaren och telefonen. Detta objekt var alltså magneten. Med Qi2 kommer det inte vara några problem. Vidare innehåller MagSafe möjlighet att kommunicera viss data med låga hastigheter.

Men en magnet som håller telefonen på plats under laddning är inte bara smidigt, det är även energieffektivt. Genom att telefonen ligger precis rätt minskar effektförlusten vid induktionsladdning.

Det är dock inte bara telefoner som använder induktionsladdning. Flera laddfodral till trådlösa hörlurar gör det. Apples egna AirPod är dock de enda som i dagsläget är MagSafe-kompatibla.

I dag finns det flera tillverkare som slänger in en magnet i deras induktionsladdare men som inte är officiellt MagSafe-certifierade. Då kan en iPhone bara ladda 7,5 watt i stället för 15 watt. Det är dock en påhittad begränsning. En begränsning som vi förhoppningsvis slipper se nu.

Qi utalas Chee. Qi2 uttalas därmed Chee two.

Via Businesswire.

6 gillningar

Oh! Som en försenad julklapp! Det här är stort! Låt oss hoppas EU inte ska peta in något finger här nu

3 gillningar

Det är nog detta som blir EU-standarden.

Mag Safe & USB-C är det vi har framför oss?

Helt enkelt lysande.

Korrekt!

Magnetiskt!

Suveränt om det blir så!

Det mest energieffektiva är en vanlig sladd!

1 gillning

Och eftersom även den "trådlösa" laddaren har en sladd (som trasslar och har sig) så laddar jag oftast via lightning-uttaget.

1 gillning

Då 3D printar man ett ställ till laddaren så är sladdproblemet löst. :joy:

Var över 10 år sedan man använde sladd för att ladda. :stuck_out_tongue:

Mest energieffektiva är ju att inte ladda alls och använda en fast telefon till gamla telenätet :slight_smile:

Fast den erbjuder absolut ingenting av det jag använder en telefon till :slightly_smiling_face:

Tror ni Apple får licenspengar för detta?

Nej. Tror de ser det som värdeökning för de egna telefonerna.

Ja och de avväpnar också hotet om att en sämre lösning blir till standard som de också måste följa

Frågan är om det blir som MagSafe eller om diametern på magneterna kommer skilja på sig? Eller om det är något annat:

Håller tummarna och att chee three blir med 100W

Vi har en gammaldags telefon med snurrskiva pluggad i telejacket. Det är betydligt mer respektingivande med en ringsignal som faktiskt är skapad av metall som slår mot metall.

1 gillning