Apple gör drastisk helomvändning - låter oss reparera iPhones och Macar

Från sajten:
image

Apples kontrollbehov har legat som ett blött täcke över möjligheten att reparera iPhone, iPad och Macar men nu gör man en helomvändning och inför reperationsprogram för slutkunder.

Från och med början av nästan år kommer amerikanska Apple-kunder kunna reparera utvalda delar på iPhone 12- och iPhone 13-serien. Det gäller skärmar, batteri och kameran. Allt eftersom kommer det komma fler delar att ersätta för egen hand. Men även M1-Macar kommer att få delar, manualer och processer för att laga hemma.

Senare samma år kommer även kunder utanför USA att få tillgång till möjligheten.

Köper via nätet

Det hela kommer skötas via en kommande e-butik som kommer heta Apple Self Service Repair Online Store. Där kommer första steget att felsöka och därefter ta del av information hur det går till.

Den som sedan anser sig ha nödvändig kunskap att göra reparationen kan beställa nya delar. När den gamla trasiga delen returneras krediteras mellanskillnaden.

Tidigare kritik mot Apple

Apple har tidigare stått högst upp på listan över företag som den så kallade Right to Repair-rörelsen kritiserat. För bara någon månad sedan fick man till exempel skäll för att det inte gick att byta skärmar på fristående verkstäder utan att FaceID slutade fungera.

Samtidigt har man ökat antal certifierade fristående verkstäder som har tillgång till dessa delar.

Om detta påverkar så kallad komponentreperationer, att ersätta enskilda komponenter på ett logikkort i stället för att byta ut det, återstår att se men det är inget som Apple pratar om i sitt pressmeddelande.

3 gillningar

Ojdå

Hmm…samma minut som @Esse :smiley:

2 gillningar

Lite förvånande men snyggt. Blir ju lite som iFixIt som redan har felsökning, guider och kit att köpa direkt från dom. Extra bra att Apple tar hand om att återvinna de gamla delarna.

Det här är fantastiska nyheter, skall signa upp mig och kollegan så fort det kommer till Sverige!

Då får du laga alla mina Apple produkter framöver :smile:

Tänker att jag kan göra ordentligt med flis på @Esse

7 gillningar

Kärlek @Marcus_Attefors !

Hepp, vad blir nästa överraskning? Fairphone à la Apple? :slight_smile:

Kanske att FaceTime änligen blir en öppen standard.

When Steve Jobs originally introduced FaceTime in 2010, he promised that the feature would be an open industry standard, allowing other companies and smartphone makers to adopt it.

1 gillning

Bra Apple! Och fin tajming att de gör allt detta strax efter att jag börjat leta mig tillbaka in i värmen efter att ha kört Android i 10 år. :grinning:

3 gillningar

Känns som att det är läge för en munumental fuck-up här.

Tänk om folk skulle få göra sin egna service på sina bilar med biltillverkarens goda minne. Eller varför inte kylskåpet och micron?

Men det får ju folk göra om dom vill. Bara att eventuell garanti inte gäller längre.

Tja, eller som att byta lamporna själva, vilket går i fler bilmodeller :slight_smile:

Metaforer haltar ofta.

Undra hur de löser IP klassningen?
Finns ju rätt stor risk att hemma snickraren missar nått och nästa gång efter party korten i poolen så är mobilen stendöd.

Fast Apple har väl aldrig garanti för vatten skador så det kanske löser sig…

Precis som med iPhone nu.

Så, du jämför att byta en lampa på en bil med att byta skärm på en iPhone. Även om jag är överjävligt duktig bilmekaniker och har bytt många iPhone glas och skärmar skulle jag nog inte jämnställa dessa två ingrepp.

Så, nej jag tycker inte att metaforen haltar nämnvärt.

Håller med. Jag har ingen aning om hur man byter lampa på en bil. Däremot har jag bytt skärm på en iPhone. :wink:

1 gillning
3 gillningar

Från sajten:


Apple har nyligen startat igång möjligheten för den tekniskt kunniga att byta skärm och batteri på sin iPhone själv genom Apples originaldelar. Det har visat sig vara en ganska stor och omständlig process.

För att överhuvudtaget få beställa hem delar och utrustning för att reparera telefonen måste en bevisa sig för Apple att kunskapen finns att göra det. Därefter skickar Apple hem delarna som behövs och utrustningen som krävs för att byta.

Här i ligger dilemmat. Denna utrustning väger närmare 45 kilo och behöver sedan skickas tillbaka till Apple. Quinn Nelsson som har kanalen Snazzy Labs och provat reperationsprogrammet menar på att det är tveksamt om all utrustning verkligen behövs.

Det är lätt att få känslan att Apple inte riktigt ansträngt sig för att lösa det här smidigt – snarare att visa den hårda vägen att det bättre att komma till en Apple Store eller auktoriserad tredjeparts-verkstad.

Verktyg för att byta skärm på iPhone

Totalt sätt dyrare att laga hemma

Där kostar det 279 dollar att byta en skärm medan batteribyte går på 69 dollar. Att laga hemma kostar i sin tur 268 dollar för en skärm. Batteri kostar även 69 dollar i detta fallet. Däremot får en tillbaka pengar om den gamla skärmen skickas tillbaka. Upp till 33 dollar för en trasig skärm.

Men sedan till kommer hyran för utrustningen som behövs i form av $49 dollar för en vecka. Därmed blir totalkostnaden dyrare än att lämna in för reperation. Om en missar att skicka tillbaka grejerna i tid kan det utgå ännu mer utgifter. Vidare reserverar Apple totalsumman för vad verktygen är värda när de skickas ut – vilket kan vara upp till 1 278 dollar beroende på vad du skall laga.

Slutligen efter en framgångsrik reperation måste en ringa till Apple och genomgå en process för att verifiera att batteriet och skärmen är en original. Annars fungerar inte FaceID och/eller batterihälsa. En process som tar ytterligare 10-15 minuter.

Just nu går det att laga iPhone 12, iPhone 13 och iPhone SE. Möjligheten att reparera hemma finns än så länge bara i USA men kommer till Europa senare i år. Vidare kommer det gå att laga Apple Silicon-baserade Macar framöver. Däremot kommer vi inte kunna laga Intel-baserade Macar.

I denna videon öppnar han upp de olika verktygen.