Tekniska för och nackdelar är en sak, men vad betyder de i praktiken? Vi reder ut vilken skärmteknik som passar bäst för dig i din laptop!
Även om du har koll på de tekniska skillnaderna så är det förstås ännu viktigare att veta hur dessa skillnader kommer påverka din användarupplevelse. Utgångspunkten när du ska välja mellan OLED och LCD i din laptop är nog oftast om det är värt att betala extra för de fördelar en OLED-skärm erbjuder just dig. Detta då en bärbar dator med OLED-skärm just nu är dyrare än en likvärdig modell med LCD-skärm.
För film- och seriefantasten
Den stora fördelen en OLED-skärm har är att den överlag har en bättre bildkvalitet, något som verkligen syns när man kollar på film, foton och liknande. Är därför din laptop även din primära skärm överlag, även för serie-tittande med mera så kommer en OLED-skärm att sätta guldkant på tillvaron. Kanske tror du inte att du kan se skillnad mellan olika bra skärmar men mellan LCD och OLED så lovar vi att du gör det.

ASUS ZenBook Flip 13 OLED är perfekt för dig som älskar att kolla på film och serier
För den på språng
Ligger din bärbara dator alltid i väskan och hänger med vart du beger dig? Åker den upp på fik, flygplatser (kommer ni ihåg sådana?), gatubänkar eller i hammocken i trädgården? Då är det kanske inte helt säkert att du bör satsa på en OLED-skärm. Utomhus behöver du nämligen dra upp ljusstyrkan på din skärm för att få bästa upplevelse. Just i detta fall så kommer en LCD-skärm att ge dig bättre batteritid vilket förstås kan vara viktigt.
För spelaren
Det är inget snack om att de klara färgerna, den höga kontrasten och snabba responstiden en OLED-skärm erbjuder gör att alla spel ser fantastiska ut. För spel med högt tempo, som FPS- och racingspel är det dock oftast viktigare med hög uppdateringsfrekvens och adaptive sync. Detta är fortfarande ovanligt hos OLED-skärmar så är det vad du prioriterar är nog en LCD-skärm som erbjuder de funktionerna ett bättre val.
För teknikentusiasten
Du behöver verkligen inte vara en storkonsument av film eller dylikt för att kunna njuta av den förhöjda användarupplevelse en OLED-skärm ger jämfört med andra skärmar. Kanske behöver du inte en OLED om du inte har något speciellt användningsområde där den ger stor skillnad, men om du gillar att ha det bästa så ”villhöver” du nog en laptop med OLED-skärm. Tror du oss inte? Gå till en butik och jämför.
För kreatören
Håller du på med film, foto eller grafik så bör en OLED-skärm väcka ditt intresse. Med all rätt. OLED-tekniken öppnar upp för extremt bra färgåtergivning då den lätt kan visa bredare färgrymder som aRGB och DCI-P3. Sen är förstås möjligheten till korrekt kalibrering väldigt viktigt då bredd inte alltid betyder korrekt. Därför är det viktigt att läsa på om detta. Exempelvis så kan skärmarna i Asus OLED-laptops kalibreras till ett DeltaE-värde på cirka 2 vilket är extremt bra.

ASUS ZenBook Flip 13 OLED hjälper till med color grading i studion
Varför har det dröjt med OLED i laptops?
Vi gick från mobiltelefoner till TV-apparater ganska snabbt, men vad gäller laptops så har vi fått vänta betydligt längre på OLED-skärmar, varför? En anledning är batteritiden. För små skärmar i mobiler har detta inte varit något större problem vad gäller TV-apparater så är det förstås inget problem alls. Detta krävde att tekniken blev mer mogen för att passa i bärbara datorer, vilket den nu har.
Den stora elefanten i rummet är dock det som alltid kommer på tal när man pratar OLED, inbränningar.
Inbränningar betyder att det bildas svaga efterbilder av något som visats på skärmen under en längre tid som ej försvinner fast man byter bild. Precis som med gamla plasma-tv-apparater kan inbränningar ske på en OLED-panel medan LCD-tekniken är fri från detta problem.
I och med teknikens utveckling så är detta dock i praktiken inget problem längre. Det tog bara lite längre tid att lösa detta för laptops helt enkelt. Två saker som gjort att det tagit längre tid är att en dator oftare visar statiska bilder som till exempel aktivitetsfältet i botten av skärmen samt att skärmen lätt blir varmare än en TV-skärm.
Sedan något år tillbaka har dessa saker dock lösts med bättre kylning och andra tekniska framsteg. Samt mjukvarulösningar som smarta skärmsläckare och dylikt för att minimera risken ännu mer. Idag är detta inget du behöver oroa dig för och det är därför vi äntligen börjar se fler laptops med OLED-skärm.
Tänk hållbart för både dig och natur
Om O:et i OLED står för organic, betyder det att OLED är helt naturligt och bra för naturen? Nja, ordet ”bra” kanske är en överdrift men visst finns det fördelar gentemot LCD. Just då grunden i en OLED-panel bygger på kol-baserad teknik så går de att tillverka utan de giftiga metaller som krävs för LCD-skärmar. Något som förstås är bättre för miljön.
En OLED-skärm har dessutom en fördel som gör den mer hållbar för dig som användare. OLED-tekniken avger nämligen en betydligt mindre mängd farligt blått ljus än en LCD-skärm. Detta är ljus med en låg våglängd som kan vara skadligt för dina ögon och din sömn. Sitter du därför väldigt mycket framför din dator kan en OLED-skärm vara ett bra val endast av denna anledning.
Inga blåa pixlar ska slockna i förtid
En sak som det pratades om mycket för några år sedan när OLED började bli vanligt var livslängden. Detta var på grund av att de blåa pixlarna försämras snabbare än de röda och gröna. Detta har man idag löst på lite olika sätt. Asus har bland annat mjukvara som håller koll på hur mycket pixlarna används och kompenserar för detta. Detta tillsammans med hårdvarulösningar gör att det inte är ett problem alls idag.
Vilken bärbar dator som passar dig bäst i slutändan handlar till stor del om vilken typ av användare du är. Vi hoppas att vår artikel har hjälpt dig förstå skillnaderna mellan LCD och OLED i laptops och att du känner dig trygg inför valet av nästa laptop. Nedan följer en lista på lämpliga bärbara datorer för olika typer av användare.
För kreatörer, teknikentusiaster och filmtittare (OLED)
- ASUS ZenBook Flip 13 OLED UX363
- ASUS ZenBook Flip S13 OLED UX371
- ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582
- ASUS ZenBook 13 OLED UX325
- ASUS ZenBook 13 OLED UM325
- ASUS ZenBook Pro 15 OLED UX535
- ASUS ZenBook Pro Duo UX581