Amazon köper robotdammsugarföretag

Från sajten:
image

Amazon lägger rabarber på iRobot – tillverkarna bakom Roomba-dammsugarna.

I en affär på dryga 17 miljarder kronor tar Amazon över hela verksamheten. Det betyder att Amazon ökar engagemanget i det smarta hemmet. Sedan tidigare har man ju Alexa integrerat i varenda amerikansk hushållsmaskin. Vidare äger man kamera-tillverkaren Ring.

iRobot var en av de första stora tillverkarna av robotdammsugare men har fått se sig omsprungna av de kinesiska uppstickarna så Roborock och Xiaomi på flera marknader.

Så sent som i slutet av förra året köpte Roomba upp luftrenarbolaget Aeris. Även dessa tillfaller nu Amazon.

iRobot är sprunget ur Massachusetts Institute of Technology (MIT) år 1990 av medarbetare på dess “Artificial Intelligence Lab” där man forskade på robotar inom rymd- och militärindustrin.

Källa: Amazon (Via Feber)

Namnet iRobot kändes annars väldigt Apple.

Förvånar mig att Apple inte patenterat gement "i" helt och hållet.

2 gillningar

Är det verkligen möjligt att göra det?

Borde inte vara mycket svårare än att få patent på en frukt.

Från sajten:
image

För snart ett år sedan blev det känt att Amazon köpte upp iRobot. Nu börjar dock EU att titta närmare på köpet för att se om det strider mot regelverken.

Amazon köpte förra året tillverkaren av robotdammsugare iRobot för sådär en 17 miljarder kronor vilket vi skrev om här. Köpet har väckt uppmärksamhet, inte bara i USA utan nu också i EU där en fördjupande undersökning ska titta närmare på om det strider mot regelverken om konkurrens på marknaden.

Inte minst så är EU rädda för att Amazon inte kan komma att tillåta andra varumärken att säljas via den egna marknadsplatsen vilket då skulle hämma konkurrensen kring försäljningen av robotdammsugare. Även om andra varumärken säljs är EU rädda för att Amazon kan komma att positionera modellerna från iRobot bättre i sökresultaten på hemsidan.

Som lite extra grädde på moset misstänker EU också att Amazon skulle kunna försvåra för andra företag att använda API:er för Alexa samt emblemen “Works with Alexa” vilket skulle innebära att kanske bara iRobot fanns kvar som alternativ. Dessutom är de rädda för att Amazon skulle kunna samla in och använda data från robotdammsugarna för att ge personligare och mer riktade annonser vid besök på marknadsplatsen.

Med andra ord ingen lite undersökning som ska göras av EU. Fram till den 15 november ska EU tillsammans med andra konkurrenslagstiftande myndigheter titta närmare på det hela.

Källa: Engadget