Allt från kodning till klassisk schack - det här är Shifu Tacto!

Från sajten:
image

Shifu har skapat något som många leksakstillverkare försökt sig på; nämligen att kombinera leksaker med våra digitala prylar.

Shifus alla spel kommer tillsammans med figurer i silikon för just dessa spel, figurerna är unikt anpassade och krävs för att kunna ladda ned varje spel från App Store eller Google Play Store. Dock är de inte så unika när vi väl märker att de har fötter på undersidan som bildar ett mönster som appen läser av, något som går att replikera om vi är tillräckligt finurliga. Hursomhelst så är det trevliga paket som Shifu fått ihop som passar barn från fyra år och uppåt.

Vi börjar med att fylla i barnen som är tänkt att använda spelen tillsammans med deras utbildningsnivå och en personlig avatar. I Shifus Tacto-serie finns det sex olika spel/brädspel att ladda ner och i denna recension testar vi fyra av dessa. De fysiska pjäserna och tillhörande ställ passar sig bäst till surfplattor med lite extra ram runt skärmen och utan skärmskydd.

Tacto Coding

Barnens poäng 3/5

För att verifiera att vi har spelet ställer vi utvald figur på vår iPad och laddar ner det Tacto Coding som innehåller tre spel som alla lär barnen kodande på ett enkelt och intuitivt sätt, spelen är påkostade på det sättet att det både innehåller röstskådespelare och animationer där vi får följa med och lösa historier. Mycket handlar om att dra objekt, kombinera dom och använda färger för att lösa problem. Det är lättförståeligt men dock finns dessa spel endast på engelska vilket är lite trist för våra svenska barn som inte hunnit lära sig grunderna i det än. Men det ger oss föräldrar en anledning att vara delaktig och hjälpa barnen. Ju längre in i spelen vi kommer desto mer blir det som kodande där vi får programmera aktioner för att ta oss vidare.

Förpackningen innehåller: två ramar och fyra stycken pjäser för rotera, dra, funktioner, rita.

Pris: 599 kronor

Tacto Laser

Barnens poäng: 2/5

Laser innehåller fyra spel med egna historier där vi använder figurerna för att ta oss vidare på banorna. Flera av spelen är utformade på precis samma sätt som många spel på App Store; där en laser ska reflekteras till sitt slutmål och vi får med fyra figurer med olika egenskaper för just detta. Som vuxen måste vi erkänna att det är tillfredställande att klara av de olika banorna och få ljuskällan i mål. Tacto Laser innehåller över 500 banor som verkligen gör det värt varenda krona.

Förpackningen innehåller: två ramar och fyra stycken pjäser ficklampa, spegel, prisma, laser.

Pris: 599 kronor

Tacto Classics

Barnens poäng: 4/5

Tacto Classics tar det klassiska brädspelet till ens surfplatta tillsammans med pjäser och tärningar och här finns även spel som tre i rad och checkers med över 500 banor. Brädspelen är något stressande som vuxen då vi både måste dutta tärning och varje steg med pjäs. Många moment var utdragna och tjatiga men barnen tyckte om det i slutändan och det är väl det som räknas och flera av brädspelen tillåter upp till fyra spelare samtidigt.

Förpackningen innehåller: två ramar, 2 tärningar och 4 spelpjäser.

Pris: 599 kronor

Tacto Chess

Barnens poäng: 3/5

För alla barn som uppskattar schack är det här precis som det klassiska spelet med ett par twists. Här går det välja att spela schack på klassiskt sätt fast i ett godisland eller för att vinna tillbaka sina bananer. Vi får med två uppsättningar av 6 stycken av de klassiska schackpjäserna som man använder i spelet. När vi slår ut en pjäs visas en kul liten animation på vår surfplatta och det finns även ett pusselspel där vi ska fånga in pjäserna där det erbjuds mängder av banor.

Förpackningen innehåller: två ramar, 2 uppsättningar med 6 figurer vardera (löpare, bonde, dam, kung, torn, springare).

Pris: 599 kronor

## RECENSION: TACTO

FÖRDELAR

  • Röster och animationer i klass med barnprogram
  • Flera spel och mängder med banor ingår

NACKDELAR

  • Endast på engelska
  • Långa genomgångar

DETALJER

Kompatibilitet

Fungerar med 7-tums surfplattor och större:

iOS – iOS 11 och senare (iPad 2 & iPad Mini 1 stöds inte)

Andriod – Android OS 6 och senare, Minimum 1GB RAM (Samsung Tab A stöds inte)

Amazon Fire – Fire HD 8 – 2018, 2020, Fire HD 10 – 2019, (Fire 7 stöds inte)

SAMMANFATTNING

Shifu Tacto har spel som passar de flesta och varje spel är pedagogiskt utformade med röstskådespel och animationer som dock endast finns på engelska. Det är dock inte buggfritt och ett par omstarter har krävts när grafiken buggar eller spelen låser sig. Som vuxen testar det ens tålamod med långa och långsamma förklaringar och genomgångar, även barnen frågade ett par gånger hur man hoppar försnacket vilket inte alltid gick. Eftersom det blir dyrt att lägga ut för alla spelen i Tacto-serien samtidigt gör man bäst i att låta barnen peka på just det spelet som de själva önskar.

BETYG: 3 / 5

3 gillningar