En korv med bröd kan vara fruktansvärt gott med några skidspår ketchup och senap på men varför nöja sig där? Kocken Albin Edberg tipsar om fem goda korvtoppings som tar korven till en ny nivå.
Karamelliserad lök-majonnäs
Du behöver:
5 bananschalottenlökar (ca 200 g)
25 g smör
½ tsk salt
1 msk socker
1 dl vatten
1 ägg
1 äggula
1 msk grovkornig senap
1 tsk vitvinsvinäger
4 dl neutral rapsolja
Gör så här:
Skala och skär schalottenlökarna i tunna skivor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i löken, tillsätt salt och socker och stek på medelvärme tills löken är karamelliserad och jämnt brun. Häll i vattnet och koka tills det har kokat in i löken. Flytta över den till en tallrik och låt svalna.
Lägg löken i en hög och smal skål som passar stavmixern. Tillsätt ägg, äggula, senap och vinäger. Mixa med stavmixer tills det blir en slät blandning. Tillsätt oljan i en tunn och jämn stråle medan du fortsätter att mixa tills det har blivit en majonnäs. Smaka av med salt och ev mer vinäger.
Krämig majs med lagrad prästost och libbsticka
Du behöver:
1 förp (ca 450 g) förkokt majs
1 bananschalottenlök, finhackad
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk rapsolja
20 g smör
1 tsk vetemjöl
3 dl vispgrädde
150 g prästost, riven
vinäger
ca 15 g libbsticka
Gör så här:
Skär av majsen från kolven, hacka majskornen grovt och lägg dem i en skål. Blanda majskornen med finhackad schalottenlök, salt, socker och rapsolja i en skål. Hetta upp en stekpanna och häll i majsblandningen. Rosta tills majsen har fått fin, brun färg och nötig doft. Tillsätt smöret och pudra över mjölet. Blanda ordentligt och häll sedan i grädden. Låt koka i ca 1 minut, lyft stekpannan från plattan och vänd ned osten. Smaka av med salt och eventuellt vinäger, om du vill tillsätta en syrakick. Plocka bladen från libbstickan, strimla dem fint och blanda ned i majsröran. Servera direkt.
Kålrotsrelish med äpple, pepparot och senap
Du behöver:
1 kålrot (ca 500 g)
2 äpplen (ca 250 g)
2 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
½ dl grov senap
Salt
Pepparrot
Till servering
1 äpple
Gör så här:
Skala kålroten. Riv kålrot och äpple på den grova sidan på rivjärnet och lägg i en skål. Blanda vatten, vinäger och socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt kålrot och äpple och koka sakta i 10 minuter. Tag kastrullen från plattan och rör i senapen. Häll över relishen i en burk eller skål och låt kallna.
Vid serveringen: smaka av med salt och riven pepparrot. Toppa med hyvlat äpple.
Grillad grönkåls-slaw med rostade korianderfrön och gräslök
Du behöver:
1 förp (ca 200 g) grönkål
2 msk + 4 dl rapsolja
1 tsk salt
50 g gräslök, finhackad
1 ägg
1 äggula
1 msk vinäger
2 msk korianderfrön (hela)
Till servering:
10 g gräslök, finhackad
Gör så här:
Skär av grönkålsbladen från stjälken, hacka bladen grovt och lägg dem i en skål med kallt vatten för att skölja bort ev jord. Låt bladen rinna av i ett durkslag, lägg över dem i en bunke och massera in 2 msk rapsolja och salt.
Lägg bladen i en sil och grilla dem på kolgrill. Håll silen över grillen och rör runt då och då. Det går också bra att sota kålen med en gasbrännare, i varm ugn eller stekpanna. Grilla eller rosta kålen tills den blir mörkbrun. Låt svalna.
Mixa 50 g finhackad gräslök med 4 dl olja tills det blir en ljusgrön gräslöksolja.
Blanda ägg, äggula och vinäger i en hög och smal skål som passar stavmixern. Kör stavmixern och tillsätt samtidigt gräslöksoljan i en tunn, jämn stråle tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och ev vinäger.
Rosta korianderfröna i en torr stekpanna och mixa dem eller stöt i mortel till ett grovkornigt pulver. Smaka av gräslöksmajonnäsen med rostade korianderfrön, spara lite till garnering.
Blanda ihop den sotade kålen och majonnäsen till en coleslaw. Toppa med finskuren gräslök och rostade korianderfrön vid servering.
Friterad purjolök med svensk ”five spice”
Du behöver:
2 bitar purjolök, ca 10 cm långa
½ dl vetemjöl
5 torkade enbär
1 tsk dillfrö
1 msk hel kummin
1 msk fänkålsfrö
1 tsk kryddpeppar
salt
Till fritering:
neutral rapsolja
Gör så här:
Dela purjolöksbitarna på längden och vik ut de tunna plattorna. Strimla dem så tunt du kan på längden och lägg strimlorna i kallt vatten i ca 10 minuter.
Rosta enbär, dillfrö, kummin, fänkålsfrö och kryddpeppar i en torr stekpanna tills kryddorna börjar få färg och det doftar rostat. Låt svalna något och stöt kryddorna i mortel, eller mixa dem med en stavmixer, till ett fint pulver.
Låt purjolöksstrimlorna rinna av i ett durkslag och lägg dem på ett hushållspapper för att torka. Lägg strimlorna i omgångar i en sil med en bunke under och pudra över vetemjölet medan du skakar silen. På det sättet täcks purjon med lagom mycket mjöl. Hetta upp olja i en kastrull till 160°C. Fritera purjolöksstrimlorna tills de blir gyllene, lyft upp dem med en hålslev och lägg dem på ett hushållspapper. Krydda direkt med den rostade kryddmixen och salt. Låt torka i rumstemperatur och förvara sedan i lufttät behållare.
Spara kryddmixen som blir över till nästa gång du lagar friterad purjo med svensk five spice.
Vad brukar du ha på korven? Och vilken korv är favoriten – en kokt eller grillad?
Källa: Pressmeddelande