AI-genererad låt med Drake och The Weeknd togs bort från musiktjänster

Från sajten:
image

Musikskapande med hjälp av artificiell intelligens har hamnat i fokus efter att Apple Music och Spotify tog bort en AI-låt som lockade miljontals lyssningar.

Låten som heter “Heart on My Sleeve” använder AI-genererade röster som imiterar Drake och The Weeknd med en helt nyskriven låttext. Skivbolaget Universal Music Group som representerar de båda artisterna lämnade in ett klagomål strax innan låten försvann från streamingtjänsterna och andra plattformar. Men låten går fortfarande att hitta på vissa webbplatser och den fick 15 miljoner visningar på TikTok där den först dök upp. Det är än så länge oklart om det är ett brott mot traditionell upphovsrättslagstiftning att använda AI för att skapa den här typen av musik.

Listen to this AI generated song featuring Drake & The Weeknd.

It goes so damn hard.

It's by "Ghostwriter977" on TikTok and it's blowing up on socials + streaming platforms.

UMG, which controls around 1/3 of the global music market, has already asked streaming platforms to ban… pic.twitter.com/roz2EfI48M

— Roberto Nickson (@rpnickson) April 16, 2023

Men händelsen har gjort det tydligt att vi står inför en diskussion om hur vi ska kunna använda AI i musikskapande. Än så länge lyder amerikanska lagar att konst (med musik inräknat) inte kan upphovsrättsskyddas om det skapades genom textinmatning till generativa AI-verktyg. Men dörren är fortfarande öppen för att bevilja upphovsrättsskydd till verk med AI-genererade element. Diskussionen lär fortsätta och vi får se om AI-imiterande av kända artisters röster blir förbjudet eller tillåtet.

Via: Engadget