A100 Zigbee är Aqaras nya lås för det smarta hemmet

Från sajten:
image

Aqara presenterade nyligen flera olika nya produkter. En av produkterna var ett smart lås för hemmet.

Det nya låset kommer i tre olika utförande, A100, A100 Pro och A100 Zigbee. Det sista av de tre låsen är för den internationella marknaden. Det är många av Aqaras produkter som aldrig lanserats utanför huvudlandet Kina men nu ser det ut som att vi utanför Kina kan få åtnjuta ett smart lås från företaget som gett oss ett billigt smart hem.

Även om alla tre låsen ser likadana ut så är innehållet olika. A100 Pro och A100 Zigbee kommer med Apples Home Key medan A100 får klara sig utan. Smart-Door-Lock-A100-Pro-pc_02-2A100 Zigbee som är det mest intressanta låset för oss i Sverige kommer att börja säljas någon gång nästa år.

Apples Home Key eller Hemnyckel som det kallas på svenska presenterades i och med iOS 15. Än så länge är det enbart några få hotell som använt sig av funktionen. Tidigare har Apple haft en liknanden funktion gällande bilnycklar men med Home Key är det nu möjligt att lägga till en nyckel till det smarta låset direkt i Wallet-appen, dela ut nycklar via Hem-appen och använda express-funktionen på iPhone för att låsa upp dörrlåset även om batterierna tagit slut på mobilen.

Men Aqaras lås förlitar sig inte enbart på Apples Home Key. Låset är utrustat med fingeravtrycksläsare, Zigbee 3.0, nummerplatta för koder, BLE 5.0 för att använda med HomeKit, vanliga nycklar, NFC-taggar. Än så länge är det oklart hur Zigbee 3.0 kommer fungera. Det kan bli så att det enbart är via Aqaras egna Hub vi kan koppla upp den.

De åtta AA-batterierna i låset ska enligt Aqara hålla upp till 540 dagar, skulle situationen uppstå där batterierna tagit slut och man befinner sig på utsidan så går det att ladda låset via USB-C.

A100 Zigbee som är den internationella versionen kommer med möjligheten att styra låset på distans, lägga till koder på distans och även Google Assistant kommer fungera med låset. Något som inte stöds i Kina.

Källa: Aqara

Via: HomeKit News

Kommer det passa de lås/dörrar vi använder i Sverige?