25 miljoner oanvända mobiltelefoner i svenska hem

Från sajten:
image

I rapporten The UnSustainability Report som presenterats nyligen framgår att det finns en hel del hinder för den gröna omställningen i Sverige.

Rapporten “The UnSustainability Report” listar för första gången de hinder som finns i Sverige för att den gröna omställningen ska ta fart på allvar. Som en konsekvens av dessa hinder ligger det därför uppemot 20-25 miljoner oanvända mobiltelefoner i svenska hem och skräpar. I rapporten uttalar sig bland annat företagen Elgiganten, LKAB och Arla.

Det som försvårar en grönare omställning snabbare är oändliga tillståndsprocesser, oförutsägbar politik och inkonsekventa regeltolkningar. Sveriges klimatmål om noll nettoutsläpp av växthusgaser är satt till år 2045.

I rapporten uppmärksammas bland annat att det ligger 20–25 miljoner mobiltelefoner i svenskarnas byrålådor där tio miljoner av dessa är fullt fungerande. Om produkterna skulle användas längre, repareras eller återvinnas, skulle elektronikens klimatpåverkan reduceras. En av orsakerna till att det är så här är att moms på elektronikreparationer ligger på 25 procent jämfört med reparationer av textilier, där momssatsen bara är 6 procent. Samtidigt säljs de ungefär 3 miljoner nya mobiltelefoner i Sverige varje år…

Rapporten “The UnSustainability Report” är sammanställd av kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese tillsammans med Deloitte Economics. Hela rapporten kan läsas på denna länk.

Hur många oanvända mobiltelefoner har du liggandes hemma och hade du reparerat någon om det var billigare?

Källa: Pressmeddelande

Har alltid en fullt fungerande telefon liggandes ifall det skulle behövas. Inga trasiga.

4 gillningar

Tror jag kan ha 15 iPhones (från 4-senaste)liggandes hemma av olika skick. Men jag har inte riktigt mage att kasta dom som är trasiga. Men någon mobil har vi som reservmobil och 1 mobil har vi som spotify-spelare endast.

troligen 6-7 gamla telefoner som dock är körda så länge som möjligt genom att barnen har använt dem och sedan har jag lagt dem på hyllan av nostalgiska skäl.